Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Insikt 9 februari 2018

  Danska mjölkbönder: "Vi gillar utmaningar"

  Danmark, Gislinge

  För femton år sedan tog Yke Kloppenburg och hennes man Rein beslutet att sälja sin mjölkproduktion i Holland och i stället söka lyckan i Danmark.

  – Vi ville utveckla verksamheten men det var inte så lätt, eftersom mjölkkvoterna var så dyra. I Danmark såg vi att det fanns framtida möjligheter. Här finns lite mer plats – i Holland är det 16 eller 17 miljoner människor på samma yta som i Danmark, säger Yke Kloppenburg.

  2002 köpte Yke Kloppenburg och hennes man gården Vorgård i Gislinge utanför Holbæk på Själland. Ett beslut som de inte skulle komma att ångra. Yke Kloppenburg fokuserar på möjligheterna.

  – Här finns jord med bra kvalitet och det passar perfekt för mjölkproducenter. Nybyggen kan man alltid göra, men kvaliteten på jorden påverkar man inte.

  Fokuserar på möjligheterna

  I dag är det långt mellan gårdarna som bedriver mjölkproduktion i trakten. Det finns en handfull större producenter på Själland medan de flesta av parets kapitalstarka landsmän har satsat på mjölkproduktion på Jylland.

  Paret Kloppenburg startade verksamheten i Danmark med 70 kor, men har nu utökat till 210, främst röd dansk mjölkboskap och Holstein. Efter att övervägt för- och nackdelar i flera år ställer de nu om till ekologisk produktion, efter att Arla efterfrågat mer ekologisk mjölk. Samtidigt fick de möjligheten att arrendera ytterligare 100 hektar mark (utöver de ursprungliga 110).

  – Självklart gjorde vi ett gott jobb även som konventionella producenter, men nu har marknadsläget ändrat sig. Man måste hänga med i tiden. Men vi menar att skillnaden mellan konventionell och ekologisk produktion blivit allt mindre de senaste tjugo åren. Och så gillar vi utmaningar.

  Samtidigt har de sett konsumenternas vilja att betala för ekologiskt inte mattats av. Trenden är tydlig främst på Själland, men växer även på Jylland.

  Eko-trenden är tydlig

  – Det finns en grupp av människor som tjänar riktigt bra och som är villiga att betala. För barnfamiljer där båda föräldrarna tjänar bra är det ingen stor fråga, de köper helt enkelt de produkter de anser vara bäst till sina barn, säger Ykke Kloppenburg.

  Hon understryker också att ekomarknaden är mer stabil än marknaden för den konventionella mjölken. Yke Kloppenburg menar att de brukar jorden lika omsorgsfullt som tidigare, och att det bara tillkommit ett antal regler. Den stora förändringen i odlingen är att de upphört med majsen. Fåglarna älskar ekologisk majsutsäde och tiden finns inte att ha en ständig uppsikt under en månad efter sådd. Framöver tror Yke Klopenburg att de förutom vall även kommer att odla åkerböna.

  Fokus ligger på att skapa mervärden för en lokal marknad. Gården ligger någon timmes bilväg från Köpenhamn, och det finns en tydlig efterfrågan på ekologiska produkter.

  – I Danmark är produktionskostnaderna höga, så vi ska fokusera på att producera kvalitet och inte bulk. Dessutom ger det ekologiska ett mervärde till våra produkter. Vi kommer aldrig att kunna konkurrera på världsmarknaden.

  Vilka är de stora utmaningarna för dansk mjölkproduktion framöver?

  – Hur lockar vi unga människor till näringen? Vi måste bli bättre på att berätta den positiva historien om lantbruket, säger Yke Kloppenburg.

  Generationsskiften måste till

  Och så lyfter hon frågan om generationsskifte. Parets barn är visserligen intresserade av lantbruk, men har inga planer på att arbeta inom branschen.

  – Jag tror att generationsskiften kommer att se annorlunda ut i framtiden. Det är svårt att köpa ett helt företag, en hel verksamhet. Kanske blir man istället en av flera delägare.

  I Danmark kan aktiebolag, till skillnad från i Sverige, även köpa jordbruksmark. I dag pratas det mycket om möjligheten att få in externa investerare i branschen, framhåller Peter Jørgensen, utvecklingschef på rådgivningsföretaget VKST. Växtodlaren Christian Lerche utanför Ishøj tog över verksamheten efter sina föräldrar, men säger sig ha full förståelse för att det är svårt att locka unga människor till branschen.

  – Har man inte den möjligheten förstår jag att unga tvekar, säger Christian Lerche.

  Ägare: Yke och Rein Kloppenburg

  Område: Vorgaard vid Holbaek, Själland

  Mark: 210 hektar åker varav 100 hektar arrende

  Anställda: 1 heltidsanställd, 2 elever från naturbruksgymnasiet

  Produktion: 210 mjölkkor

  Omsättning: 9 miljoner kronor

  Ägare: Villads Sørensen

  Område: Hastrup, Själland

  Mark: 160 hektar varav 50 hektar arrende

  Produktion: Uppfödning av 7 500 slaktgrisar

  Anställda: 0

  Omsättning: 7 miljoner kronor

  Ägare: Christian Lerche

  Område: Benzondal, Själland

  Mark: 400 hektar

  Produktion: Växtodling

  Anställda: 3 personer

  Omsättning: 13 miljoner kronor

  Relaterade artiklar

  Till toppen