Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Insikt 9 februari 2018

  Belgiska bönder fokuserar på stora volymer

  Högintensiv produktion på en liten yta gör att stora krav ställs på de belgiska bönderna när det gäller striktare miljöregler och god grannsämja.

   Petra Cullborn Hastings och Johan Helmvik, LRF Konsult.
  Petra Cullborn Hastings och Johan Helmvik, LRF Konsult. FOTO: Annelie Johnsson

  ATL följde med när Johan Helmvik från LRF Konsult träffade belgiska bönder i Flandern som är Belgiens norra landsdel. Regionen är nederländskspråkig och lantbruksintensiv, inte minst när det gäller grisproduktion och grönsaksodling.

  – Jag slogs av hur tätt det är mellan lantbruk och bebyggelse i Belgien. Det ställer stora krav på samverkan, att upprätthålla en acceptans mellan byborna och de högproducerande gårdarna, säger Johan Helmvik till ATL.

  Ekologiska marknaden mycket liten

  Det belgiska lantbruket är tydligt inriktat på export och stora volymer. Ett exempel är produktionen av frysta industrigrönsaker som under 50 år har utvecklats till en stor och viktig lantbrukssektor i landet. Ett av de största företagen i branschen är Ardo som 2016 omsatte 868 miljoner euro. Jämfört med Sverige är marknaden för ekologiska produkter försvinnande liten i Belgien.

  – Det är fokus på stora volymer för världsmarknaden och det finns inget intresse bland lantbrukarna att ställa om till ekologisk produktion. De mindre arealerna begränsar också förutsättningen för ekologiskt, säger Johan Helmvik.

  Den intensiva produktionen bidrar även till att många belgiska lantbrukare står inför stora utmaningar när det kommer till striktare miljöregler.

  – Inom de närmaste åren blir det en stor utmaning att hantera problematik som rör gödselöverskott, utsläpp, bevattning och djurhälsa, avslutar Johan Helmvik.

  Relaterade artiklar

  Till toppen