Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Insikt 9 februari 2018

  Allt färre danskar ägnar sig åt lantbruk på heltid

  Rationaliseringen inom det danska lantbruket fortsätter med oförminskad styrka – sedan 2007 har den genomsnittliga arealen ökat från 56,5 hektar till 69 hektar. Samtidigt har heltidslantbrukarna blivit färre.

  FOTO: Marit Lasson

  Hanna Andersson, lantbruksekonom på LRF Konsult, ser ett fortsatt starkt fokus på lönsamhet och effektivitet bland de danska lantbrukarna.

  – Problemen och utmaningarna liknar de som svenska lantbrukare har: ”vem ska ta över”, och ”hur hittar vi lönsamheten?”. Samtidigt är de väldigt fokuserade på att vara så produktiva som möjligt. De lantbrukare jag träffat ville fokusera inte bara på tillväxt, utan på att få lönsamhet i den verksamhet de har i dag. Jag upplevde att de inte ville binda ytterligare kapital i lantbruket i dagsläget, säger Hanna Andersson.

  Har ett tydligt affärstänk

  I detta effektiva lantbruk ser hon företagare som lägger lika stor vikt vid alla moment i verksamheten.

  – De jag har träffat hade tydliga, uppdaterade strategier och mål för till exempel spannmålsförsäljningen och hade data på allt. Man är helt enkelt både produktions- och målinriktad och har ett tydligt affärstänk.

  Lantbrukarna på Själland upplever en tydlig påverkan från storstaden Köpenhamn med dyrare arbetskraft och högre markpriser. Bland den danska näringens tydliga utmaningar ser Hanna Andersson generationsskiftena – inte minst i skenet av att det storskaliga vinner mark.

  I Danmark är arvs- och gåvoskatten kvar och det gör det dyrt att skifta. Sedan är inte bankerna alltid särskilt finansieringsvilliga. En annan utmaning finns inom politiken – många lantbrukare ser inte de politiska besluten som långvariga.

  – För att man ska våga investera krävs ju stabilitet, säger Hanna Andersson.

  Relaterade artiklar

  Till toppen