facebooktwittermail

Ingvar har fångat 26 vildsvin

Ingvar Larsson i Verum har lyckats fånga en stor del av vildsvinen på sina marker. - Jag har inte haft en gris sedan den första december.

VERUM ATL
Vildsvinsfällan står i skogskanten bara några hundra meter från gårdsplan. Ingvar Larsson kan med blotta ögat se om fällan slagit igen.

Bökade upp hans vall


Den står på Nygård i Verum några mil norr om Hässleholm i Skåne och har gjort sin plikt med råge. Gården var mjölkgård fram till 1999 och nu har Ingvar Larsson ett 50-tal stutar.
Han berättar att vildsvinen, som ganska nyligen har dykt upp i hans trakter, bökat upp hans vall och förstört uppemot 25 procent av fodersäden.

- Jägare får gärna komma och jaga vildsvin gratis, men den stora frågan är vem som ska betala för skadorna, säger Ingvar Larsson.

Kvickrot och mask


Han berättar att det är kvickrot och mask som vildsvinen vill åt i vallåkern.

- Jag var tvungen att spruta bort kvickroten med Roundup för att hålla vildsvinen borta.

Men sedan två år tillbaka har Ingvar Larsson lyckats hålla vildsvinen borta med hjälp av en fälla.

Han har satt upp en Sinkabirumfälla som han gillrar med fodermajs och penslar med tjära för att locka till sig grisar och ta bort doften av människa. Fällan gillras på kvällen och vittjas nästa morgon om den slagit igen.

- Det har fungerat mycket bra. Jag har fångat 26 grisar. Nu är det mycket mindre skador.

Avlivas genom lucka


Som mest har det gått in fyra vildsvin i fällan på en och samma gång. Djuren har legat på mellan 5 och 60 kilo i levandevikt.
- De är helt lugna när jag kommer fram.

Vildsvinen avlivas med ett skott genom en lucka i fällan.
Efter ett godkänt trikinprov, som kostar runt en hundralapp, hamnar vildsvinen i frysen.

Smakar gott


Hittills har det inte varit trikiner i något enda vildsvin. Ingvar Larsson tycker att de smakar alldeles utmärkt och har inte märkt av de stressproblem som Statens veterinärmedicinska anstalt talade om i sina vildsvinsfälletest.

- Rökt vildsvinsstek är mycket gott, men äter man vildsvin fyra fem dagar i veckan blir man ändå trött på köttet.

Ett stort problem är att många grannar lägger ut mycket mat till vildsvinen, menar Ingvar Larsson.

- Om lantbrukare arrenderar ut jakten och sedan fodrar, så leder det till mer vildsvin och det leder i sin tur till ännu större skador på lantbruket. Härje Rolfsson