facebooktwittermail

Inget intresse för Stockholmsgräs

Stockholm stad erbjöd gräs från grönområden på söder och Östermalm men efter en vecka hade inte en enda bonde anmält intresse.

Ängarna vid Kaknästornet i Stockholm är en av många grönytor som Stockholms stad erbjuder till bönder.
Ängarna vid Kaknästornet i Stockholm är en av många grönytor som Stockholms stad erbjuder till bönder. FOTO: MIKAEL DAMKIER/MOSTPHOTOS

Många vill hjälpa bönderna med foderbristen och flera kommuner har erbjudit gräsytor att skörda foder på. Gräsytorna har gått åt snabbt på flera håll i landet, men inte i Stockholm. Inte en enda bonde har visat intresse för gräsområdena som finns på söder och östermalm, det rapporterar tidningen Mitti Stockholm.

”Jag har inte fått någon förfrågning alls faktiskt.”, säger Hanna Jakhammer, avdelningschef vid Skarpnäcks stadsdelsförvaltning till tidningen.

”Ingen som ens hört av sig”

Även i Enskede, Årsta och Vantör är intresset för grönområdena noll. Där har inte ens en enda person hört av sig för att höra mer om grönytorna.

”Det är ingen som har hört av sig. Antingen så finns det väl tillräckligt med hö till våra bönder i Storstockholm eller så tycker de att det är svårt att komma åt på ställena som vi erbjuder. Men ingen har ens hört av sig för att få veta mer om hur ytorna ser ut”, säger Pierre Persson, enhetschef vid Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsförvaltning till Mitti Stockholm.

Riskabelt att skörda

Överlag ligger bristande kommunikation bakom det låga intresset men en annan faktor kan vara att grönytorna som erbjuds inte är så attraktiva för bönder.

”De som bor på körbart avstånd med traktor borde kunna vara intresserade. Men det måste finnas någon faktiskt skörd att ta hand om vilket det kanske inte gör på de här områdena som kan ha klippts tidigare i sommar”, säger Martin Magnusson är kommungruppsordförande hos LRF i Stockholm till Mitti Stockholm.

Enligt LRF kan bönder även oroa sig för risker med att skörda på grönytorna i Stockholm.

”Som bonde är man rädd för att det ska vara mycket föroreningar på marker man inte är van vid och som inte har varit åker tidigare. På sådana ställen kan även aluminiumburkar ligga slängda på marken, och när de finhackas så skär de upp magen på djuret med en lång och plågsam död som följd.”, säger Martin Magnusson till Mitti.

LÄS OCKSÅ: Allt fler kommuner erbjuder betesmark

LÄS OCKSÅ: Ölrester blir djurfoder

Dessa marker erbjuder Stockholm stad

Rissneskogen, Spånga-Tensta

Ett område som är ca 4 hektar stort till förfogande om någon vill slå gräset till foder

Snösätra:

Blivande naturreservat. Området är ca 38 000 m2 stort med staket. Extra lämpligt för bete

Årstafältet:

Cirka 18 hektar för slåtter

Grönområde intill Älvsjö:

Lämpligt för bete eller slåtter

Sjöängen, Älvsjö

Intill Brännkyrka kyrka, ca 7 hektar

Flaten, Skarpnäck

Osammanhängande småytor kan erbjudas för slåtter med liten slåtterbalk.

Kaknäs ängar, Östermalm

Slåtter

Källa och mer information finns på Stockholms stads hemsida.