facebooktwittermail d

Ingen vargkarantän i Finland

Svensk vargpolitik stöter på nya problem. Finland säger nej till att ta emot vuxna vargar för karantän i landet under sex månader, skriver tidningen Jakt och Jägare.

Jordbruksverket har meddelat att det krävs karantän av vargar som ska föras in i Sverige, för att förhindra bland annat rabies och dvärgbandmask.

Att stängsla in vargar för karantän anses både svårt att genomföra och djuretiskt tveksamt, skriver Jakt och Jägare.

Vargforskaren Olof Liberg kom då med idén, att vuxna vargar sövs, rabiesvaccineras och avmaskas. Sedan får de går kvar i Finland i sex månader innan de sövs på nytt och transporteras till vargbältet i Mellansverige.

Men den planen säger Finland nej till. Jakt och Jägare skriver att Kristian Krogell vid jord- och skogsbruksministeriet i Finland säger att om Sverige vill ha de här vargarna får vi själva ta hand om hela processen.

Däremot är Finland berett att ge bort vuxna vargar, omedelbart om Sverige så skulle önska. Kristian Krogell säger i tidningen att de är färdiga att fånga dem, ta nödvändiga prover och leverera dem till gränsen.

Tidigare har Finland meddelat att man inte kommer att ge Sverige några vargvalpar för utplantering i svenska revir. Dessutom har Djurparksföreningen meddelat att de inte släpper ifrån sig några vargvalpar förrän tidigast 2012.Härje Rolfsson