facebooktwittermail d

Lantmännen lovar svensk råvara i Havrekvikk

Axas nyhet Havrekvikk tillverkas i Polen med polska mejeriråvaror och polsk spannmål. Men från och med september utlovar Lantmännen att havren ska vara svensk.

Havrekvikk.
Havrekvikk. FOTO: AXA

Havrekvikk kom ut på marknaden i slutet av februari i år och lanserades på bred front i maj. Den ska ses som ett alternativ till Orklas storsäljare Risifrutti.

Inga svenska råvaror

I en debattråd på forumet Mjölkdebatten på Facebook tar Sven-Arne Thorstensson, tidigare äggproducent i Kungälv, upp det faktum att vare sig Havrekvikk eller dess syskonprodukter Riskvikk och Mannakvick innehåller några svenska råvaror och ställer frågan hur det rimmar med det som Lantmännen skriver om sin verksamhet:

"Vårt företag är grundat på kunskap och värderingar som har funnits i generationer hos våra ägare. Genom att vi har forskning, utveckling och verksamhet i hela värdekedjan kan vi tillsammans ta ansvar från jord till bord."

"Visade sig att påståendet stämde"

– Det var från början en kollega till mig som reagerade och när jag kollade upp det hela med Lantmännen visade det sig att hans påstående stämde, säger Sven-Arne Thorstensson.

Havrekvikk tillverkas av uteslutande polska råvaror medan Riskvikk och Mannakvick görs i Tyskland av tyska råvaror.

– Riskvikk och Mannakvikk har vi beslutat att avveckla och de kommer att försvinna från marknaden från vecka 38. När det gäller Havrekvikk stämmer det att vi använder polska råvaror men från och med september börjar vi köra ned svensk havre från Järna, säger Krister Zackari, affärsområdesansvarig på Lantmännen.

"Vill använda svenskt spannmål"

Krister Zackari säger att användningen av polsk spannmål har att göra med tidspress i samband med lanseringen av produkten. Det fanns inte logistiska möjligheter att provköra och säkra leveransen från Sverige.

– När det säljs under varumärket Axa vill vi använda svensk spannmål. Att köra ned svenska mejeriråvaror skulle däremot bli alldeles för dyrt. Då försvinner kalkylen. Vi konkurrerar med Risifrutti och ligger redan nu något högre prismässigt, förklarar Krister Zackari.

Förbrukar 30-35 ton

Anledningen till att Havrekvikk görs i Polen är att Lantmännen inte har hittat någon tillverkare i Sverige.

– Vår målsättning är att sälja cirka 100 ton per år. Det innebär att vi kommer att förbruka 30–35 ton mejeriråvara, säger Krister Zackari.