facebooktwittermail d

Ingela Gustafssons tacka Bärta har stulits

Ingela och Bengt Gustafsson i Höör blev av med sin tacka Bärta under märkliga omständigheter torsdagen den 28 juli. Under kvällen fick de besök av fyra män i en bil. De stannade och frågade ifall de fick köpa lamm och ägg. Cirka tre timmar senare var deras tacka Bärta borta från hagen.

Ingela Gustafsson suckar sorgset när hon berättar om tackan som hon haft hos sig länge och fått en särskild relation till.

– Man letar efter förklaringar och man går och tittar på vägen och ropar. Kan verkligen se henne komma springande och ibland har jag tyckt mig höra henne, säger hon.

– Jag vet att jag tar en risk när jag går ut och berättar om det här, men detta är en stor personlig förlust och så svårt. Det är det värsta just nu, säger hon.

Tre fårstölder

Deras gård Rovelyckan ligger en bit utanför Höör. Idag har de fem tackor, tre hästar, höns, ankor och tio lamm. Bärta var mamma till två av lammen.

Det var vid 18.30-tiden på torsdagen som en svartfärgad bil med fyra män stannade till vid deras gård.

– Samma kväll inträffade det totalt tre fårstölder i Höör och det har även hittats slaktrester efter får i närheten. På flera platser, säger hon.

Ingela Gustafsson är noga med att nämna att hon inte vet ifall det var just dessa män som stulit tackan, men hon har sin granne som vittne och kopplar ihop händelserna. Hon skulle känna igen två av männen ifall hon fick se dem igen.

– Det var fyra män i åldrarna 20 till 25 år. De var både trevliga och vältaliga och vi slängde lite käft med varandra. Man vill ju tro gott om folk, säger hon.

"Besök i hagen"

Under samtalet pratade de om tackorna som fanns i hagen cirka 500 meter därifrån. Ingela Gustafsson berättade att det var hennes tackor som hade skilts från lammen.

– Senare på kvällen kom grannen med bilen och sa att vi hade haft besök i hagen. Grannen sa att det stått en bil intill fårhagen, berättar hon.

Tog aldrig bilnumret

Enligt grannen hade fyra män jagat efter tackorna i hagen, fått med sig något och sedan kört därifrån.

– Han hade försökt att köra ifatt dem, men de hann undan. Tyvärr hann jag aldrig skriva ned registreringsnumret på deras bil, säger Ingela Gustafsson.

– Jag vet att jag skulle känna igen chauffören och killen som satt i framsätet. Det känns så otroligt tungt och dumt att bli bedragen på det här viset. Folk stjäl inte får för att få mat för dagen i Sverige. Det här måste handla om andra saker, men jag letar fortfarande efter förklaringar, säger hon.

"Förundersökning nedlagd"

Ingela och Bengt Gustafsson har polisanmält händelsen.

– De har sagt att förundersökningen är nedlagd eftersom de inte kunnat säkra några spår och så saknades ju även registreringsnummer på bilen. Men det gör vad de kan så jag tror inget ont om polisen, säger hon och undrar hur hon på andra sätt kan komma i kontakt med de fyra männen som besökte gården.

ATL har försökt att nå polisen för en kommentar kring stölden, men har ännu inte lyckats.