facebooktwittermail d

Känd industriman häktas för jaktbrott

Den kände industrimannen som anhållits i en jakthärva i Mellansverige häktades på tisdagen på sannolika skäl. Mannen nekar till anklagelserna. Även ytterligare två män häktas i samma ärende.

Vild varg på myr. Arkivbild.
Vild varg på myr. Arkivbild. FOTO: HENRIK KARLSSON/NATURFOTOGRAFERNA/IBL

Industrimannen som på måndagen begärdes häktad misstänkt för bland annat grovt jaktbrott häktas på sannolika skäl, den högre misstankegraden. Enligt tingsrätten ska åtal vara väckt senast den 13 november. Mannen häktas också skäligen misstänkt för grovt jakthäleri.

Enligt häktningsframställan ska jaktbrottet ha skett i februari i år i Mellansverige. Industrimannen nekar genom sin advokat till alla anklagelser. Förhandlingarna i tingsrätten pågick i över två timmar.

– Vi hade ju såklart hoppats att han skulle bli försatt på fri fot men vi tror att när utredningen fortsätter så kommer vår position att stärkas, säger mannens advokat Sven Severin.

Ytterligare tre häktas

Sammanlagt misstänks fem män för olika former av jaktbrott. Brotten de är misstänkta för rör inblandning i dödande av varg, lo och kungsörn. Fyra av de fem häktningsförhandlingarna hölls på tisdagen och tingsrätten beslutade att häkta samtliga. Den ena mannen är i 30-årsåldern och häktas på sannolika skäl misstänkt för grovt jaktbrott och förberedelse till grovt jaktbrott. Den andre är en man i 50-årsåldern som häktas skäligen misstänkt för grovt jakthäleri.

Sent på tisdagseftermiddagen häktades också en tredje man skäligen misstänkt för grovt jaktbrott, grov förberedelse till jaktbrott, grovt jakthäleri och grov förgöring. Det sista innebär att med gift eller liknande skada djur eller växter.

På måndagen hölls häktningsförhandlingar mot en man som också han var misstänkt för förgöring men den häktningsbegäran ogillades av tingsrätten. Detta har dock överklagats av åklagare.