facebooktwittermail

Industrimiljardär begärs häktad för jaktbrott

Fyra personer, varav en uppges vara en av Sveriges mest framstående industrimän, har begärts häktade misstänkta för bland annat grovt jaktbrott.

Åklagarmyndigheten anhöll i fredags kväll fyra personer i Mellansverige på sannolika skäl misstänkta för jaktbrott. Enligt ett pressmeddelande från Åklagarmyndigheten är brottsrubriceringarna grovt jaktbrott, grovt jakthäleri och förberedelser till grovt jaktbrott. Brotten ska ha ägt rum mellan 1 januari 2014 till och med 26 oktober 2018.

Jakt på rovdjur

”Brotten består i ett illegalt dödande av varg, lodjur och kungsörn”, säger kammaråklagare Lars Magnusson på Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål i ett pressmeddelande.

En av de anhållna är en av Sveriges mest framstående industrimän med koppling till skogsnäringen. Minst en av de övriga gripna uppges enligt Aftonbladet vara anställd inom ett av de bolag som industriledaren kontrollerar. Männen är misstänkta för grovt jaktbrott och förberedelse till grovt jaktbrott. En av dem är även misstänkt för grov förgöring, en brottsrubricering som innebär att man med till exempel gift försöka skada djur eller växter.

Kan ge fyra års fängelse

Industrimiljardären misstänks för grovt jaktbrott som ska ha skett i Mellansverige i februari i år och förberedelse till grovt jaktbrott i Sverige.

Häktningsförhandlingarna mot de fyra männen kommer att ske under tisdagen.

Straffskalan för både grovt jaktbrott och grovt jakthäleri är fängelse från sex månader upp till fyra år.