facebooktwittermail

Indiska bönder i protest – vill häva ny reform

En avreglering av jordbruket har fått indiska bönder att reagera. Tiotusentals människor har barrikaderat sig på gatorna in mot huvudstaden i hopp om att regeringen ska dra tillbaka reformen.

På gränsen mellan Haryana och Delhi står fordon och tält uppställda i protest mot en avreglering av jordbruket som infördes av regeringen i september. Både säkerhetsstyrkor och demonstranter har barrikaderat sig och blockerar vägar in mot huvudstaden.
På gränsen mellan Haryana och Delhi står fordon och tält uppställda i protest mot en avreglering av jordbruket som infördes av regeringen i september. Både säkerhetsstyrkor och demonstranter har barrikaderat sig och blockerar vägar in mot huvudstaden. FOTO: ALTAF QADRI / AP / TT

I ungefär en veckas tid har indiska bönder protesterat på gatorna mot huvudstaden Delhi, det skriver bland annat BBC. Orsaken bakom protesterna är en reform som regeringen införde i september, som har lättat på restriktionerna kring försäljning, prissättning och lagring av jordbruksprodukter. Dessa restriktioner har tidigare skyddat bönderna från den fria marknaden och nu oroas de över vad reformen kan innebära. Framför allt finns en rädsla över att inte längre få garanterade minimipriser för jordbruksprodukter, skriver TT.

Vill upphäva lagen

Lastbilar, traktorer och bussar har tagits till gränsen och tältläger har slagits upp för att blockera viktiga vägar. Trots att demonstranterna har mött motstånd från säkerhetsstyrkor med tårgas och vattenkanoner är många redo att stanna flera månader i huvudstaden. Allt för att försöka påverka regeringen och få de nya lagarna att upphävas, rapporterar BBC.

– Vi har trakasserats av regeringen. Vi vill ha ett parlamentsmöte för tillbakadragande av de nya jordbrukslagarna, sa Harbhajan Singh, som är en av de protesterande bönderna, till TT i förra veckan.

Under torsdagen den 3 december öppnade regeringen för samtal med representanter från böndernas sida, enligt The Indian Express. Nytt samtal kommer hållas 5 december.

Enligt BBC har irritationen legat under ytan i flera år och de nya lagarna fick bägaren att rinna över. Över hälften av landets befolkning arbetar inom jordbrukssektorn, som ändå bara står för cirka en sjättedel av landets BNP. Minskad produktivitet, brist på modernisering, minskade inkomster och mindre tomtstorlekar är några av orsakerna, liksom oregelbundna priser och mellanhänder som tar stora delar av vinsterna.