facebooktwittermail d

Ikea skördar sin första sallat

Nu har Ikea Sverige skördat sin första egenodlade sallat. Odlingen sker i ett cirkulärt kretslopp och är ett steg för att få lärdomar om hur odlingscontainrar kan hjälpa varuhus att servera mer hållbart odlad mat.

Odlingsmetoden som används är hydroponisk, vilket innebär att sallatens rötter växer i vatten med flytande växtnäring i stället för jord.
Odlingsmetoden som används är hydroponisk, vilket innebär att sallatens rötter växer i vatten med flytande växtnäring i stället för jord. FOTO: EMIL LANGVAD

I ett test tillsammans med samarbetspartnern Bonbio odlar Ikea 3 600 sallatsplantor på 30 kvadratmeter i containrar utanför sina varuhus i Malmö och Helsingborg.

– Det är väldigt kul att äntligen kunna servera vår egen sallad. Vi hoppas kunna erbjuda den till våra kunder snart, säger Ann Holster, ansvarig för Ikea Sveriges restaurangverksamhet.

Hydroponisk odling

Odlingsmetoden som används är hydroponisk, vilket innebär att sallatens rötter växer i vatten med flytande växtnäring i stället för jord.

Ikeas mål är att vara klimatpositiva senast 2030 och satsningen på egenodlad sallat är en del att nå detta.