facebooktwittermail

Ibrahim Baylan avgår

Näringsminister Ibrahim Baylan (S) avgår, meddelar han i SVT:s Morgonstudion. Baylan har sedan början på juli även haft hand om lantbruksfrågorna.

Ibrahim Baylan. Arkivbild.
Ibrahim Baylan. Arkivbild. FOTO: JONAS EKSTRÖMER/TT

– Jag har bestämt mig för att inte kandidera till nästa riksdagsval. Det är dags att göra någonting annat, säger han till SVT.

Baylan avgår officiellt vid partikongressen samtidigt som statsminister Stefan Löfven lämnar sin post.

Halva livet

På frågan vad som fått honom att fatta beslutet svarar Baylan:

– Jag har varit engagerad väldigt länge. Jag har kandiderat till riksdagen i 25 år, halva mitt liv. Denna sommar kom jag fram till att det kanske är dags att göra något annat, säger 49-åringen.

Han säger också att det inte varit aktuellt att själv kandidera till partiledarposten, och uttalar sitt fulla stöd för Magdalena Andersson.

Symbolisk betydelse

Ibrahim Baylan har varit näringsminister sedan 2019, men blev minister första gången 2004, då som skolminister i Göran Perssons regering. Han var då den förste invandraren som fick en statsrådspost, något som hade större betydelse än vad han först trodde:

– Jag ville hålla det ifrån mig men sedan åkte jag ut i landet och mötte så oerhört många människor som såg det som sin seger, att de också var välkomna i Sverige. Jag insåg att det kanske var viktigare än jag trodde, för jag ville ju ägna mig åt sakpolitiken. Men för många var det en viktig symbol att någon med min bakgrund kunde komma in i en svensk regering och jobba på samma villkor som alla andra, säger han till SVT.

På frågan vad han ska göra sedan blir svaret:

– Jag får fundera ordentligt. Det finns många sätt att bidra till Sverige.

Baylan blev riksdagsledamot 2006, och mellan 2008 och 2009 var han ordförande trafikutskottet innan han 2009 tog rollen som partisekreterare i S. Från 2012 till 2014 var han vice ordförande i riksdagens utbildningsutskott. 2014 utsågs han återigen till minister, då han blev energiminister i Stefan Löfvens första regering.

Mellan 2016 och 2019 var han samordnings- och energiminister. Sedan 2019 har han varit näringsminister.

Ibrahim Baylan som ny skolminister 2004. Arkivbild.
Ibrahim Baylan som ny skolminister 2004. Arkivbild. FOTO: TOMAS ONEBORG/SVD/TT

Baylan oroas inte av dubbla ministerportföljer

Näringsministern tar över lantbruksfrågorna