facebooktwittermail

I startgroparna inför plöjnings-VM

Hård träning stundar och rigorösa förberedelser pågår inför årets VM i plöjning som hålls i Sverige. För medaljhoppet Bengt Andersson är det bara guldet som saknas.

MANTORP ATL
Han har tävlat i plöjning med tegplog i 29 år och har tagit ett silver och två brons i VM. Nu väntar han på att träningssäsongen ska komma i gång.

- Så snart tjälen har gått ur backen får man ut och träna lite.

I år hålls VM på hemmaplan, för fjärde gången i tävlingens historia. Kanske något som kan gynna honom och Rolf Eliasson som tävlar i växelplogsklassen.

Tävlingsplatsen har förlagts till Östergötland på Lindevads säteri och det svenska laget ska träna på mark i småländska Bottnaryd.

25 000 väntas


- Vi lägger huvuddelen av träningen där, på jord som liknar den i Lindevad, lättjord, säger coachen Ulrik Olsson som själv har ett VM-guld från 1991 på sin meritlista.

Tävlingen går av stapeln den 13 maj och cirka 30 deltagare med familj och vänner från nästan 20 länder kommer då att inta Skänninge och Vadstena där flertalet kommer att bo. Hela evenemanget förväntas dra 25 000 människor.

Utställningsplatserna börjar ta slut och redan nu har de nyzeeländska deltagarna skickat traktor och plog till Sverige.

- Många fraktar sin traktor väldigt långt i år. Man lägger hundratusentals kronor på frakt för att man vill ha sin egen traktor, säger Ulrik Olsson.

Britterna svåra


Han ser deltagarna från de brittiska öarna och Österrike som de svåraste konkurrenterna i tävlingen. De engelska förarna har fördel av att de har många lokala mästerskap före VM och Österrike skickar ofta unga, nya deltagare som hamnar i topp, enligt Ulrik Olsson.

Det är inte bara tävlingsdeltagare och arrangörer som har haft fullt upp med förberedelser inför världsmästerskapet. Lindvalls säteri som är värd för tävlingen tillhandahåller 150 hektar mark.

För att få marken perfekt till tävlingen har man fått lägga om växtföljden och ändra sitt arbetssätt. På de lätta jordarna odlas normalt potatis, oljeväxter, höstvete och lin och ärter som omväxlingsgrödor.

- Nu kommer vi att ha totalt 45 hektar vall, säger driftsledare Anders Granath.

Putsat och fejat


Bland annat har de tagit hjälp av rådgivare för att hantera gräsogräs. Vid förra skörden körde de med så lätt last som möjligt och var noga med stubbhöjden.

Det är viktigt att fälten är så homogena som möjligt för att få en rättvis tävling. Dessutom har gården gått igenom en komplett "makeover", enligt Anders Granath.

- Vi har målat, putsat och fejat. Och vi är inte klara än, så nu vill vi ha plusgrader, säger han.

Fotnot: Både Bengt Andersson och Rolf Eliasson kör med tvåskäriga Kvernelandplogar. Tove Nilsson