facebooktwittermail

Här tas Europas största vertikala odling i bruk

I utkanten av Köpenhamn är det snart skördetid i en 14 våningar hög och 7 000 kvadratmeter stor hydroponisk odling. Anläggningen uppges vara den största i sitt slag i Europa.

Det framgår inte vad som ska odlas i anläggningen, men bilder att döma rör det sig om sallat och örter.
Det framgår inte vad som ska odlas i anläggningen, men bilder att döma rör det sig om sallat och örter. FOTO: EMIL HELMS/SCANPIX DENMARK/TT

Det Taiwanbaserade företaget Yes Health Group driver en rad anläggningar av detta slag runt om i Asien och Europa. Det är de som står för en stor del av teknologin i form av mjukvara, robotar och över 20 000 LED-lampor, i samarbete med det danska företaget Nordic Harvest. Själva bygget i Köpenhamnförorten Taastrup inleddes i april 2020 och under första kvartalet 2021 ska produktionen vara i gång, uppger företagen. Enligt ett pressmeddelande väntas anläggningen gå med vinst innan året är över. Vid det laget ska produktionen också ha skalats upp från 200 ton per år till tusen ton per år.

Symptomatiskt nog nämns inte med ett ord i pressmeddelandet om vad som ska odlas i anläggningen. Av bilder att döma rör det sig om sallat och örter. Hittills har de flesta högteknologiska odlingar av detta slag haft svårt att uppnå vad grundarna lovat.

Hydroponisk odling innebär att växter odlas utan jord direkt i vatten.
Hydroponisk odling innebär att växter odlas utan jord direkt i vatten. FOTO: EMIL HELMS/SCANPIX DENMARK/TT