facebooktwittermail

I dag sänks priset för uteägg

Begränsad tillgång på ägg från utehöns på grund av fågelinfluensa.

FOTO: ANN LINDÉN

Som ATL tidigare har berättat inträffade det första fallet av fågelinfluensa (H5N8) i en värphönsbesättning i Sverige i slutet av november.

Jordbruksverket beslutade strax därefter att alla fjäderfän ska hållas inomhus för att skydda dem mot smitta.

Enligt EU:s regler får ägg fortsätta att säljas som ägg från utehöns, men bara under tolv veckor.

Europeiska äggproducenter har bett om dispens från tolvveckorsregeln men det blev ett nej från EU-kommissionär Phil Hogan.

– Om den förhöjda skyddsnivån kvarstår efter 12:e februari så kommer äggen från de frigående hönsen att behöva packas i askar för frigående inneägg. Information kommer att sättas upp i butik med förklaring till varför uteägg från frigående höns inte finns att tillgå, har Claes Salomonsson, presschef på Axfood tidigare sagt till ATL.

Från och med vecka åtta

I dag inträffar förändringen och i Sverige berörs ett par procent av svenska äggproducenter av beslutet. Om frigående höns ute, klassas som frigående inne, så sänks betalningen till producenten.

– För svenska äggproducenter handlar det om ett antal kronor per kilo och för dem det berör betyder det mycket i prisskillnad, mellan höns som går frigående inne och frigående ute, har Axel Lagerfelt, ordförande för Svenska Ägg tidigare sagt till ATL.

Följer Jordbruksverkets riskvärderingar

"Med anledning av rådande läge kommer utbudet av ägg från utehöns därför att minska från och med vecka åtta. Vi hoppas att smittorisken minskar så att vi snart kan låta hönsen gå ut igen. Vi följer Jordbruksverkets riskvärderingar med stort intresse", säger Astrid Lovén Persson, verksamhetsledare på Svenska Ägg i ett pressmeddelande.

Fågelinfluensa av typen H5N8 har aldrig smittat någon människa trots att den funnits flera år bland vildfåglar och tambesättningar i andra länder.

Enligt Livsmedelsverket finns det inte heller någon risk för att smittas genom att äta ägg eller kyckling eftersom fågelinfluensa inte sprids via livsmedel.

Läs mer: Läs mer: Stopp för danska ute-ägg

Läs mer: Svenska äggproducenter drabbas av EU:s regler

Läs mer: Fågelinfluensas leder till prisras på ägg