facebooktwittermail d

Hysch hysch kring återuppstånden Ockelbo

Det finns funderingar på att ta fram nyutvecklade snöskotrar, motorcyklar och fyrhjulingar under märket Ockelbo.

Designstudenter i Umeå har jobbat fram förslag på hur de ska se ut, men hos beställaren vill man inte avslöja några planer.

Det är 20 år sedan tillverkningen av snöskotrar lades ner men nu har åtta studenter vid Designhögskolan i Umeå fått i uppdrag att ta fram modeller för hur en ny serie maskiner skulle kunna se ut.

-De ville ha skandinavisk design så det blir ganska rena ytor och inte överdesignat. De ville ha en riktig sportskoter, säger Rickard Hansson som designat en snöskoter.

En sportigare typ


Det finns också en "Dirt bike", en sportigare typ av fyrhjuling i programmet, tvåhjuliga motorcyklar och en vanlig fyrhjuling.

-Beställningen var en bruks-ATV. Jag har sett den som ett verktyg. Den ska vara lätt att förstå, säger studenten Erik Evers som ritat fyrhjulingen.

Hans ATV har en tvåtakts dieselmotor, hydrauluttag, kraftuttag och hydrostatisk drift.

-I terrängen slipper man slirande kopplingar och man kan dra rör inuti chassit så att det sitter mycket mera skyddat.

Man har också i möjligaste mån försökt att bevara lite Ockelbotraditioner.

-De var väldigt baserat runt det tekniska och det har vi försökt att återspegla i våra fordon och inte gömt det tekniska utan visat maskinkomponenterna, säger Erik Evers.

Oklart - och lite hemligt


Men om det blir någon produktion är oklart och lite hemligt. På Designhögskolan har man dock uppfattat det som att siktet är inställt på marknaden.

-Vi blev kontaktade av dessa, som kallar sig Ockelbokonsortiet, som försöker återuppliva märket och som slutligen vill börja tillverka fordon igen, säger läraren Demian Horst.

-De verkar väldigt seriösa med att komma i gång.
Ägaren till den klassiska Ockelbologotypen är Kjell Olsson i Ockelbo.

-Ja, men jag är nog inte rätt person att svara. Jag hänger bara med litegrann. Det är intressant. Det kan jag säga. Helt klart.

Han hänvisar till näringslivsstrategen och entreprenören Gunnar Bech.

-De har gjort ett fantastiskt jobb så skriv gärna om designstudenterna. Men det finns inga planer på att börja bygga en snöskoter, säger han undvikande.

Inte alls?

-Nej, det tror jag inte. Hans Dahlgren