facebooktwittermail

Hylla Sveriges lantbruk med en egen dag

I Sverige arrangeras varje år en lantbruksdag i riksdagen. Men varför har vi inte en nationellt erkänd dag för vårt lantbruk eller kanske ännu bättre en egen vecka?

FOTO: ISTOCK

Detta är ett debattinlägg. Det innebär att innehållet återger skribentens egen uppfattning. Läs mer om ATL:s publicistiska målsättning här.

I bland annat USA, Kanada och Australien firas varje år National Ag Day. Det är också vanligt att man har en National Ag Week för att informera om och hylla landets lantbruk, lantbrukarna och alla andra som engagerar sig inom sektorn. Det är en dag eller vecka då man med brett genomslag informerar allmänheten om det moderna lantbrukets betydelse för sysselsättning, produktion av mat, energi och utveckling av landsbygden.

I Sverige med dess stora klyftor mellan stad och land skulle vi behöva något liknande då det verkligen görs en kraftsamling för att visa upp vårt fantastiska lantbruk och hylla alla som varje dag engagerar sig inom branschen.

Sveriges lantbruk behöver ingen gala med glitter och glamour. Vi behöver där­emot visa ett genuint stöd och uppskattning för lantbruket och utbilda allmänheten om dess betydelse.

Det behövs en tydlig markering från berörda politiker, myndigheter och organisationer om att Sveriges lantbruk är viktigt och uppskattat för att ge alla engagerade en ökad framtidstro.

På min önskelista över lämpliga initiativtagare för en gemensam proklamation av en dag eller en vecka för Sveriges lantbruk står: Landsbygdsministern, Näringsdepartementet, Miljö- och jordbruksutskottet i riksdagen, Jordbruksverket, Sveriges lantbruksuniversitet och Lantbrukarnas Riksförbund.

Ta initiativet så är det många som hänger på.

Peter Lundqvist,

lantbrukarson och professor i arbetsvetenskap vid SLU