facebooktwittermail d

HVO kan få en prislapp på 27 kronor per liter

EU-regler kan sätta stopp för skattebefrielsen som i dag finns på biodrivmedel som HVO-100 och etanol. De nya reglerna som ska träda i kraft vid årsskiftet 2020/2021 kommer i sådana fall öka priserna betydligt.

Priset på HVO-100 kan landa på 27 kronor per liter om de nya EU-reglerna går igenom. Arkivbild.
Priset på HVO-100 kan landa på 27 kronor per liter om de nya EU-reglerna går igenom. Arkivbild. FOTO: FREDRIK STORK

I dag har Sverige tillstånd från EU att ha biodrivmedel, som HVO-100 och Etanol skattebefriat. Men nya EU-regler som ska träda i kraft årsskiftet 2020/2021 kommer i sådana fall att förbjuda Sverige från att ha sådana skattebefrielser som man har i dag. EU vill nämligen styra om till satsningar på andra biodrivmedel än de som tillverkas av livsmedel som till exempel socker och raps. I stället vill EU att biodrivmedlet som produceras på avfall ska prioriteras, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

EU vill nämligen inte att biobränsleproduktionen ska konkurrera med livsmedelsproduktionen eller äventyra den biologiska mångfalden. Det finns dock forskare som inte håller med EU:s direktiv.

– Det är ingen större skillnad mellan första och andra generationens biodrivmedel i dagsläget. I ett längre perspektiv när vi kanske behöver allt mer åkermark för livsmedelsproduktion då kan bilden bli en annan. Men det är ganska långt dit, säger Pål Börjesson, som är professor i miljö- och energisystem vid Lunds Universitet till Ekot.

Han tror att just skattebefrielsen är viktigt för att få personer att använda drivmedlen som HVO-100 och etanol.

– Vi har utvecklat biodrivmedel som är helt beroende av den här skattebefrielsen. Biodrivmedel måste vara minst i klass med fossila, eller helst lite billigare, för att den stora breda allmänheten ska välja det här, säger Pål Börjesson till Ekot.

Om HVO-100 beskattas som vanlig diesel blir priset vid pump cirka 27 kr per liter enligt hemsidan bytbil.se:s beräkningar.

Prisläget just nu

Inför slutveckorna av november sänkte ledande bensinbolag priserna på drivmedel under tisdagen den 19 november. Priset på bensin sänktes med 15 öre per liter och det nya riktpriset för 95-oktanig bensin på bemannade mackar är nu 15,58 kronor per liter.

Även priset på diesel och HVO-100 sänktes under tisdagen men de sänkningarna var något mindre och låg på 10 öre per liter vardera. Det nya riktpriset för diesel är nu 16,33 kronor per liter.

Priset för HVO-100 ligger nu på 17,36 kronor per liter.