facebooktwittermail d

Ny svensk innovationstävling med 225 000 kronor i prispengar

Filar du på en unik uppfinning som kan förändra jordbruket i grunden? Då kan kanske Agtech Challenge vara något för dig.

Innovationstävlingen har som mål att skaka fram 15 tävlande lag inom den gröna sektorn, för att därefter utse en ensam vinnare som går hem med 150 000 kronor.

Nu lanserar Hushållningssällskapet tävlingen Agtech Challenge för att hitta ny innovativ lantbruksteknik (arkivbild).
Nu lanserar Hushållningssällskapet tävlingen Agtech Challenge för att hitta ny innovativ lantbruksteknik (arkivbild). FOTO: PER EMGARDSSON

Växtodlingstävlingar är vi vana vid. Men vad skulle hända om vi utvecklade ett liknande tävlingskoncept för att ta fram ny innovativ lantbruksteknik? Den frågan är i högsta grad aktuell nu när Hushållningssällskapet lanserar sin nya tävling Agtech Challenge. En ensam vinnare kommer då kunna glädja sig åt 150 000 kronor i prispengar, medan andrapris- och tredjepristagaren får 50 000 respektive 25 000 kronor.

Även för rennäringen

Innovationstävlingen kommer att pågå under ett års tid, och har som syfte att utveckla nya koncept inom lantbruket, trädgårdsnäringen och rennäringen. Fokus kommer bland annat ligga på teknik som ökar lönsamheten och som gör att samhället och branscherna kan komma till rätta med de olika hållbarhetsproblem som finns inom de gröna näringarna.

– Vi vill ha idéer som kan skapa lönsamhet i lantbruket, och som kan skapa användarnytta, säger Ulla Frisk, projektledare för Agtech Challenge.

FOTO: LISBETH RAUDEN

Vilka problem man vill lösa är upp till de tävlande lagen, men klart är att juryn och projektledningen gärna välkomnar helt nya synsätt på välkända problem. Något krav på att uppfinna hjulet igen finns alltså inte, utan lösningen kan lika väl bygga på tekniska lösningar från andra branscher, förklarar juryordförande Bo Selerud.

Vilka kan delta?

– Allt från lantbrukare till rena it-företag kan delta, men även forskare och studenter från landets alla högskolor och universitet. Vi kommer även bidra med expertis i form av coacher från Hushållningssällskapet och lantbrukare som kommer att kunna hjälpa de olika lagen att utveckla sina koncept, säger Ulla Frisk.

Sista anmälningsdag är den 30 november och därefter kommer 15 bidrag att väljas ut till tävlingen.

Målet är sedan att de olika koncepten ska ställas ut på de tre stora lantbruksmässorna Borgeby, Brunnby och Öjeby sommaren 2021, vilket gör att de kommer kunna ses av 30 000 besökare. Detta följs sedan av en högtidlig prisceremoni den 7 oktober nästa år.

LÄS OCKSÅ: I väntan på Agtech Challenge, läs gärna om andra bondeuppfinningar här.

Fakta: Agtech Challenge

Projektet finansieras av Jordbruksverket via landsbygdsprogrammet, men också genom en rad samarbetspartners för att kunna erbjuda en högtidlig prisceremoni och lockande prissummor. Partner till projektet är: Handelsbanken Skog och lantbruk, Lantmännen, Dataväxt, Vreta Kluster och mediepartnern ATL och Lantmannen.

Tävlingsjuryns ordförande är Bo Selerud, vd HS Konsult. Övriga i juryn är Johan Ocklind, vd Vadsbo Mjölk; Kristina Yngwe riksdagsledamot; Helena Silvander, vd Tillväxtbolaget; Ulrik Wedelin, bankdirektör Handelsbanken Skog och lantbruk; Peter Annas, direktör R&D & Innovation Lantmännen; Lilian Almroth, chefredaktör LRF Media och Helene Oscarsson, kommunikations- och utvecklingsansvarig på Vreta Kluster.