facebooktwittermail d

Hundratals demonstrerade mot vindkraft

Runt 600 personer slöt upp i Ramsele på lördagen för att protestera mot vindkraftsutbyggnaden.

Hästar och plakat kunde ses bland de flera hundra personer som anslöt till demonstrationståget som stoppade trafiken i Ramsele, rapporterar Sveriges Radio Västernorrland.

Demonstranterna kräver ett totalstopp av utbyggnaden av vindkraft i Västernorrland och Jämtland och vill se utredningar som visar vilken påverkan vindkraften har på miljön.

I Sollefteå kommun finns planer på att bygga 500 vindkraftverk i flera parker.

"Nu ska de ta vår natur"

Inga Lill Rystedt som var med på demonstrationen ser inget positivt med vindkraften. 

– Vi har redan förstört vårt område med vattenkraft en gång, vår skog har tagits ifrån oss och nu ska de ta vår natur. Vad blir kvar till oss, sa Inga Lill Rystedt till Sveriges Radio Jämtland.

Anmält till FSC

Som ATL tidigare rapporterat anmälde fastighetsägare i Jämtland i veckan SCA för brott mot FSC:s regler för certifierat skogsbruk. Enligt anmälarna är vindkraftens påverkan på den lokala miljön grovt underskattad och de anser att Forest Stewardship Council, FSC, måste agera.

"Vi har erfarit att dessa vindkraftverk kommer att göra det omöjligt att nyttja vindparksområdena för renskötsel, samt mycket starkt begränsa jakt och friluftsliv under en större del av året. Även det privata skogsbruket som bedrivs icke industriellet påverkas", stod det i anmälan till FSC.