facebooktwittermail d

Hovslagare anmäls till Ansvarsnämnden

En för hård verkning gjorde att hästen tvingades avlivas. Nu anmäls hovslagaren till Ansvarsnämnden.

Efter verkning av en fånghäst anmäls hovslagaren av länsstyrelsen till Ansvarsnämnden. Hästen på bilden har inget med artikeln att göra. Arkivbild.
Efter verkning av en fånghäst anmäls hovslagaren av länsstyrelsen till Ansvarsnämnden. Hästen på bilden har inget med artikeln att göra. Arkivbild. FOTO: MOSTPHOTOS

Det är länsstyrelsen i Skåne som gjort anmälan enligt lagen om djurens hälso- och sjukvård. Hovslagaren hade skött den aktuella hästens hovar under flera år. Nu hade hästen fång och hovslagaren verkade hästen med ett par dagars mellanrum.

Men enligt anmälan skulle verkningen ha gjorts på ett sådant sätt att både hovvägg och lamellrand verkats bort så att allt tryck hamnade på hovbensspetsen. Den bedömningen gjordes av veterinär och en annan hovslagare.

Var tvungen att avlivas

Bara två dagar senare tvingades man avliva hästen, enligt anmälan.

På begäran inkom hovslagaren med journaler men länsstyrelsen anser inte journalerna fullständiga utan bara ger en begränsad information om de iakttagelser och de åtgärder hovslagaren har utfört.

Hovslagaren anmäldes till länsstyrelsen med motiveringen att hästen verkats på ett sådant sätt att hästens fång förvärrats och att hästen orsakats onödigt lidande.

Nu ska Ansvarsnämnden för djurens hälso- och sjukvård pröva fallet.