facebooktwittermail d

Hot om prischock för biodrivmedel hänger kvar

Regeringen har ännu inte lämnat in någon formell ansökan om fortsatt skattebefrielse för flytande biodrivmedel.

I dag finns inga traktorer som kan köra på RME. Men kanske kan det bli ändring på det i framtiden. Lantmännen har testkört en Valtra på hundra procent RME. Filmen är från januari 2021.

Början på veckan bjöd på blandade känslor för den svenska biodrivmedelsbranschen. Den glädjer sig åt att EU-kommissionen gett grönt ljus för skattebefrielse för biogas och biogasol i 10 år, till och med 2030.

– Det är väldigt gynnsamt. Det har varit viktigt för industrin att ska man kunna investera så måste man ha en säkerhet att inte politiken läggs om efter något eller några år, säger Tomas Ekbom, programdirektör för biodrivmedel på branschorganisationen Svebio.

Ingen ansökan

Samtidigt som regeringen i april ansökte om förlängning för biogas skickade man också in en så kallad pre-notifiering om ett års förlängning för skattebefrielsen för flytande biodrivmedel. Det är steget före en officiell ansökan, och sex månader innan det nuvarande skatteundantaget går ut har ärendet enligt Finansdepartementet inte kommit längre än så.

EU-kommissionen ger grönt ljus för skattebefrielse för biogas till och med 2030…
EU-kommissionen ger grönt ljus för skattebefrielse för biogas till och med 2030… FOTO: ATL

Pre-notifieringen är till för att ett medlemsland med hjälp av EU-kommissionen ska förbereda den formella ansökan, så att EU:s krav för godkännande uppfylls. Normalt ska den delen av processen inte ta längre tid än två månader. Det har i skrivande stund gått runt tre månader sedan pre-notifieringen lämnades in.

Efter att en formell ansökan gjorts har EU-kommissionen två månader på sig att komma till beslut.

Livsmedelgrödor knäckfråga

Att EU-kommissionen i beskedet om biogasen understryker att det bara gäller gas som inte är baserad på grödor som kan användas för livsmedel eller foder kan också ge en vink om vad som väntar för de flytande biodrivmedlen. För gasen spelar det mindre roll då grödor inte används i svensk produktion. Men i flytande biodrivmedel står grödor för en stor del av råvaran.

På Svebio är man frustrerad över ovissheten om vad som gäller från årsskiftet. Även om förlängningen godkänns så är den kort.

– Om det blir ett ettårsbesked så blir det ingen utveckling utan bara på samma nivå som i dag, säger Tomas Ekbom.