facebooktwittermail

Höns plågades till döds hos stor äggproducent

En höna kläms till döds och andra slås ihjäl med påkar – det visar en smygtagen video hos äggproducenten CA Cedergren i Mönsterås.

– Det känns fruktansvärt, säger vd Claes Cedergren till ATL och försäkrar att det inte är företagets egen personal som syns på filmen.

AB CA Cedergren föder upp fjäderfä och bedriver äggproduktion i Mönsterås. Det är Sveriges största äggproducent med över 1 miljon värphöns. Hönan på bilden kommer från ett annat hönseri.
AB CA Cedergren föder upp fjäderfä och bedriver äggproduktion i Mönsterås. Det är Sveriges största äggproducent med över 1 miljon värphöns. Hönan på bilden kommer från ett annat hönseri. FOTO: HENRIK MONTGOMERY / TT

Det är djurrättsaktivister i organisationen Djurrättsalliansen som har gjort filmen som har fått stor spridning, även i traditionella medier. Enligt organisationen är filmen tagen i juni.

Videon är filmad i mörker utanför ett stall på gården och visar hur några höns som inte kommit med lastbilen till slakt dödas.

Hönorna avlivas med olagliga metoder, en kläms till döds i en dörr och andra slås ihjäl med påkar av personer i skyddskläder.

Personerna på bilderna arbetar på ett städföretag som CA Cedergren har anlitat. Det säger företagets vd Claes Cedergren.

– Det i särklass viktigaste är att säkerställa att detta aldrig sker igen. Det här företaget är uppsagt omedelbart. De har fått tydliga instruktioner hur man ska bedöva och avliva eventuellt de få lösa djur som finns kvar i stallet, säger Claes Cedergren.

Hur länge har det här företaget arbetat hos er?

– Det är en period. Rutinerna som ska följas är informerade till berört företag och de har inte följts. Det är oacceptabelt.

Hur känns det att se den här filmen?

– Det känns fruktansvärt. Det gör det.

Åtalsanmäld av länsstyrelsen

CA Cedergren är Sveriges största äggproducent med över en miljon värphöns. En journalist från SVT visade filmen för Länsstyrelsen i Kalmar som nu har lämnat in en åtalsanmälan till åklagare.

Det pågår därmed två parallella utredningar. Ett tillsynsärende som länsstyrelsen ska göra för att kontrollera djurhållningen på gården. Åtalsanmälan gäller det misstänkta djurskyddsbrott som syns på videon och det är själva handlingen som anmäls.

"Vi kan inte veta vem som utfört handlingen. Det är upp till polisen att utreda", säger Fredrik Ustrup, tillförordnad enhetschef för Djurenheten vid Länsstyrelsen Kalmar län i ett pressmeddelande.

Enligt Claes Cedergren har länsstyrelsen ännu inte besökt gården.

– De är varmt välkomna hit. Vi har ingenting att dölja. Jag hade hoppats att de skulle komma samma dag som detta uppdagades, säger Claes Cedergren.

Hur säkerställer ni att detta inte sker igen?

– I fortsättningen ska vi i möjligaste mån se till att bilen som lastar hönor ska vara kvar så pass länge att stallet är tomt när den åker. Det ska vi föra in som en ny policy.

CA Cedergren fick reda på vad som skett först i samband med att de fick ta del av filmen på tisdagen. De har satt i gång en egen internutredning.

– Vi är fortfarande inte helt säkra på att det är städpersonalens folk vi ser på bilderna. Vi måste utreda detta bättre. Men vi är till 100 procent säkra på att det inte är vårt egen personal.

Hur hanterar ni att djurrättsaktivister har filmat på ert område?

– Det känns absolut inte bra. Djurrättsaktivisterna är polisanmälda, säger Claes Cedergren.

Hur känner du kring att de här förhållandena uppdagades?

– Följer inte berört företag de instruktioner och regler som har gåtts igenom inför arbetet, så ska de verkligen inte vara här och jobba. Det är inget vi står för och det är bedrövligt.