facebooktwittermail

Hönor lurade döden – två gånger på samma dag

Först var de med om en lastbilsolycka, sedan rymde de undan från slakten. Här är hönsen i Blekinge som har fått två extra liv.

– Det kanske var meningen för de här hönorna. Allt klaffade så fint, säger Christine Fransson.

När hönsen först kom till gården var det svårt att skilja dem åt, så samtliga fick namnet Petra - efter deras räddare. Namnet har levt kvar och även gårdens tupp går under namnet ”Peter den store” nu.
När hönsen först kom till gården var det svårt att skilja dem åt, så samtliga fick namnet Petra - efter deras räddare. Namnet har levt kvar och även gårdens tupp går under namnet ”Peter den store” nu. FOTO: PRIVAT

Det var i augusti som en olycka inträffade i Jönköping, där en lastbil tappade mellan 50 och 75 burar med höns längs vägen. Omkring 10 000 höns fanns i fordonet. Några dog av fallet och andra behövde avlivas på platsen. Resterande fortsatte turen till slakteriet.

Men fyra hönor som klarade fallet kom inte med. De hamnade i stället på en skogsfastighet i Blekinge.

– Jag har en god vän, Peter, som har en mack vid rondellen där olyckan inträffade. I buskaget utanför macken hittade han plötsligt fyra hönor som han lyckades fånga in, säger Christine Fransson.

Christine Fransson och två av hönorna Petra och Petra på gården i Granemåla.
Christine Fransson och två av hönorna Petra och Petra på gården i Granemåla. FOTO: PRIVAT

Han berättade om sin upptäckt för Christine Fransson, som bor på en gård i Granemåla. Tillsammans med sin sambo har hon en skogsfastighet med lite betesdjur, men inga fjäderfän.

Men hon kände direkt att hon ville se om de kunde ta hand om dem och ta dem till gården.

– Det gick lite turer fram och tillbaka med polis, veterinär och slakteriet för att få klarhet i vem som ansvaret för hönorna låg hos och vad Peter skulle göra av dem. Men efter bollande fram och tillbaka så fick han klartecken att ta hand om dem. Då var det en annan bekant som skulle ner och hälsa på dagen efter som tog med dem till oss, säger Christine Fransson och fortsätter:

– Så det kanske var meningen för de här hönorna. Allt klaffade så fint, säger Christine Fransson.

Efter att tuppen kom in i bilden har den lilla flocken enats.
Efter att tuppen kom in i bilden har den lilla flocken enats. FOTO: PRIVAT

Blir kvar på gården

Hon berättar att hönsen inte var någon rolig syn vid upphittandet. De var blöta och tilltufsade och saknade mycket fjädrar. Men när de väl kom fram till gården så hade de värpt och verkade inte alls stressade eller må dåligt.

Nu har de varit på gården i cirka fyra månader.

– Det verkade självklart från början. De hoppade upp på sina sittpinnar, värper och man ser att de mår bra här, säger Christine Fransson och berättar att hönsen i början var lite rädda för dem och inte ville komma för nära, men att de nu äter ur händerna och verkar trivas väldigt bra i sin provisoriska hönsgård.

– Vi hade ingen stans att ha dem från början men vi har ett schysst stall där de har fått bo i en box så länge. Min gubbe håller på att bygga ett hönshus och hönsgård.

I väntan på hönsgård har hönsen och tuppen fått flytta in i en box i häststallet. De verkar trivas.
I väntan på hönsgård har hönsen och tuppen fått flytta in i en box i häststallet. De verkar trivas. FOTO: PRIVAT

Tupp styrde upp

Det blev en del uppståndelse i tv och tidningar efter att hönorna kom till gården.

– De kunde ha strukit med när de föll av lastbilen och annars på slakteriet. Så de har verkligen lurat döden två gånger, som alla har skrivit, säger Christine Fransson.

Plötsligt var det en kund på hennes jobb som kom fram och började pratade om händelsen och berättade att han hade en fin tupp om de ville ha.

– Innan kunde de lite hacka på varandra och drog inte alltid jämt. Men när tuppen kom dit föll allt på plats. Han styr och ställer och är jättefin så nu trivs den lilla flocken jättebra ihop.

I nuläget finns inga planer på att skaffa fler höns, men när de har fått ett ordentligt hönshus kanske det inte är helt omöjligt.

– Det är väldigt roligt med dem och de är ganska intelligenta. Jag tänker lite: ”Varför skaffade jag inte några tidigare”, säger Christine Fransson.

Läs mer: Lastbil tappade hundratals höns på vägen

Innan Jordbruksverket utfärdade skyddsnivå två över hela Sverige gillade fjäderfäna att gå runt ute i gödslet. Nu får de nöja sig med att promenera i stallet så länge.
Innan Jordbruksverket utfärdade skyddsnivå två över hela Sverige gillade fjäderfäna att gå runt ute i gödslet. Nu får de nöja sig med att promenera i stallet så länge. FOTO: PRIVAT