facebooktwittermail d

Hon tvingade bankerna backa

I somras svärtade Lettlands framgångsrika bondelobby ner amerikanska GE Money Banks rykte, genom att i tv berätta hur illa banken behandlade sina lantbrukskunder.

RIGA ATL
- Och vi var mycket nära en liknande aktion mot Swedbank, säger bondeorganisationen Zemnieku Saeimas vice ord­förande Maira Dzelzkaleja.

Swedbank slapp stå vid skampålen tack vare att banken drog lärdom av hur det gått för amerikanerna, tillägger Uldis Krievars, också han vice ordförande:

- Vad lantbruket beträffar är GE Money Bank helt borta från alla affärer och det hjälper de andra bankerna att agera lite mer ansvarsfullt.

Tvingades avgå


Organisationens största skalp är annars förre jordbruksministern Martins Roze som tvingades avgå i februari 2009 sedan hundratals traktorer korkat igen Rigas gator.

Sedan dess är villkoren för jordbruket lite bättre och Zemnieku Saeima en bondeorganisation att räkna med.

Vill göra affärer igen


Nu satsar de på bankerna som är angelägna om sitt rykte. När ekonomin återhämtar sig vill de göra affärer igen. Då duger det inte att ha varit allt för hårdhänt mot bönder som haft problem under krisen.

I våras fick organisationen flera telefonsamtal från bönder som haft svårt att betala lånen hos GE Money Bank.

- De var värst av alla. Medan andra banker kunde ge tillfällig frist med betalningarna, förklarade amerikanerna att de av princip aldrig gjorde det.

Skickade ut enkät


Zemnieku Saeima skickade ut en enkät till medlemmarna för att ta reda på hur bankerna agerat. Gensvaret var enormt och återigen var den amerikanska banken värst.

Ett par gårdar hade tagit lån i den inhemska valutan lats, där räntan rusade upp mot 20 procent.
- Andra banker gick med på att lägga om lånen till euro. Vi exporterar ju det vi producerar och får betalt i euro, så det finns ingen valutarisk.

Men GE Money Bank vägrade. Uldis Krievars tog med sig ett tv-team ut till en av de drabbade gårdarna och banken fick en storm av kritik.

- Banken var mycket upprörd över att vi gått ut offentligt med villkoren, de sa att de inte gillade publicitet.

Gav med sig


Men publiciteten fungerade. GE Money Bank gav med sig under trycket.

Ingen av de drabbade medlemmarna har försatts i konkurs och de som ville lägga om sina lån i euro fick det.

Det mejerikooperativ där Uldis Krievars är ordförande har räddat flera medlemmar genom tillfälliga lån. Själv har han noga aktat sig för att komma efter med amorteringarna.

- Det skulle kosta mig många hundra tusen. Om banken ska ändra villkoren kan de höja räntan med fem, sex procent. Det finns exempel där månadskostnaden blivit högre fast man inte amorterar, säger han.

De svenska bankerna har dåligt rykte. I goda tider bjöd de över varandra för att få låna ut.
- På samma sätt har de nu tävlat om vem som kan dra sig ur så snabbt som möjligt.

I november förändrades insolvenslagstiftningen och villkoren blev bättre. Men mycket få bönder utnyttjar det.
- De som överlevt kan ha tvingats ta sina barn ur skolan och har tio, tjugo års helvete framför sig. Det är personliga tragedier, folk som tagit livet av sig. Men ägarna går inte i konkurs. De ger bara upp, helt tyst och stilla, säger Uldis Krievars. Börge Nilsson