facebooktwittermail d

Hon lyckades och visade olyckskorparna

Hästarna och skogen är den perfekta kombinationen för Annethe Ovesson. Efter 15 års slit börjar avelsarbetet betala sig.

LAXVIKEN ATL
På sommaren kan Annethe Ovesson ägna sig helt åt hästarna. Det är semineringar och fölningar, tävlingar och premieringar. På senare tid har det också blivit allt fler telefonsamtal från intresserade som vill komma och träna.

Stjärnköp


Riktigt lossnade det när landslagsryttaren Helena Lundbäck köpte en häst från Stuteri Salmonbay, som Annethe Ovesson kallar sitt företag.
-Tänk att en av världens bästa ryttare väljer en häst från Jämtland.

Köpet är ett kvitto på att Annethe Ovesson inte är så galen som en del ansåg när hon började föda upp halvblod på gården i Laxviken.

Det var för långt bort från allting, elva mil till närmaste seminstation och närmast oändliga avstånd till halvblodstemplen i Flyinge och Strömsholm.
- Jag blev idiotförklarad.

Framgångarna är inte bara tillfredsställande ur ett rent revanschperspektiv. Siffrorna på framtida kvitton blir större när en internationellt erkänd ryttare valt en häst från stuteriet. En treåring som sålts för 70000 kronor
tidigare kan stiga tredubbelt i värde.

Satsa eller lägga av


Vill man sälja hästar till elitryttare måste man kunna bevisa att hästarna tillhör eliten. För tre år sedan fick stoet Camelia bra poäng på Strömsholm tills det var dags för ridningen. Hon gillade inte att visa upp sig inomhus.

Annethe Ovesson förstod att ett ridhus var nödvändigt för företagets utveckling.
-Det handlade om att antingen satsa eller lägga av.
Så hon satsade. Tre år, fyra miljoner kronor, sju sorger och åtta bedrövelser senare står ridhuset klart. Strul med myndigheter, organisationer och byggfirmor har präglat bygget.

-Att vara kvinna och göra något ingen annan gjort kan kännas hopplöst. Stora delar har jag gjort av ren tjur.

Skogsägare


Men nu finns ridhuset och det gör det möjligt att både ge de egna hästarna bättre träning och hålla kurser för besökande ryttare. Hästverksamheten bär snart sig självt ekonomiskt. Hittills har skogen sponsrat den.

Annethe Ovesson och hennes sambo äger 1 000 hektar produktiv skog. Sex månader om året kör Annethe Ovesson skotare. Och det vill hon inte byta bort för alla avelsframgångar i världen.

-Det är så konkret, du vet precis vad du ska göra. För varje lass jag kör fram vet jag att jag kommer att tjäna pengar. Men ett föl får jag inte kvitto på förrän efter tre, fyra år. Blir det fel har jag förlorat 70 000 kronor.Sara Johansson