facebooktwittermail d

Hon exporterar dorperfår till Spanien

I morgon skickas nio svenska dorperfår på export till Spanien. Det är uppfödaren Anneli Wallin som skickar fem baggar och fyra tackor på lastbil till en spansk kollega. Nu håller hon tummarna för att all dokumentation är i sin ordning inför avfärden.

Efter exporten har Anneli Wallin 74 får kvar, varav 24 är renrasiga vita dorperfår. Vissa har fötts efter embryoöverföring, vissa är avlade naturligt.
Efter exporten har Anneli Wallin 74 får kvar, varav 24 är renrasiga vita dorperfår. Vissa har fötts efter embryoöverföring, vissa är avlade naturligt. FOTO: LRF MEDIA

I morgon klockan 12 kommer en spansk transportör till Anneli Wallins gård på Mörkö i Sörmland och hämtar nio vita dorperfår. Hon håller som bäst på att finslipa de sista detaljerna inför transporten, ett digert jobb. En chilensk vän har hjälpt henne att översätta spansk dokumentation till svenska för färdjournalen som behövs för Jordbruksverkets godkännande.

– Man sliter sitt hår, skrattar Anneli och räknar upp alla papper och krav som måste uppfyllas.

Det handlar om allt i från att det så kallade tracedokumentet, ett slags pass med hälsodokument från distriktsveterinären, är i sin ordning till att chaufförer och djur får sina lagstadgade uppehåll under vägen.

– Det blir ett 24 timmar långt uppehåll i Frankrike då djuren måste lastas av, berättar Anneli.

I mars väntas lamm. Anneli Wallin har låtit sätta in 12 embryon i några av sina dorperfår. I snitt klarar sig 50 procent av embryonen, men Kristina har haft en överlevnad på över 70 procent.
I mars väntas lamm. Anneli Wallin har låtit sätta in 12 embryon i några av sina dorperfår. I snitt klarar sig 50 procent av embryonen, men Kristina har haft en överlevnad på över 70 procent. FOTO: LINDA GRIMSTEDT+LRF MEDIA

Mottagaren av fåren är en spansk uppfödare. Han hade svarta dorperfår men ville ha vita och tog därför kontakt med Anneli för fem månader sedan. Det har varit många turer dem emellan med bland annat fotodokumentationer av djuren och prisförhandlingar. Men nu är man överens och Anneli håller tummarna för att distriktsveterinärens besiktning av djuren innan avfärd är utan anmärkning, annars äventyras exporten.

”Det händer jättemycket i Fårsverige efter att det blev tillåtet med embryoöverföring”, säger Anneli som tycker att insättning av importerade embryon kan vara bättre än transport av levande djur för den som vill utveckla sin avel.
”Det händer jättemycket i Fårsverige efter att det blev tillåtet med embryoöverföring”, säger Anneli som tycker att insättning av importerade embryon kan vara bättre än transport av levande djur för den som vill utveckla sin avel. FOTO: LRF MEDIA

Det är andra gången som Anneli exporterar vita dorperfår, 2014 sålde hon två till Norge som blev de första i landet. Men reglerna för exporten dit var ännu krångligare än de som gäller för Spanien.

– Inom EU är det förhållandevis enkelt trots allt. Det är kul att kunna exportera även om det är jobbigt när man sitter med alla papper. Men man lär sig också något varje gång, säger Anneli.

LÄS ÄVEN: Mer semin för ökad takt i fåraveln

LÄS OCKSÅ: Ny seminstation för får i Skåne

LÄS MER: Pigg fårras kan lyfta branschen