facebooktwittermail d

Ny ordförande vill vända ekotrenden

Ekobonden Erika Olsson är ny ordförande i Ekologiska Lantbrukarna. Hon tar över under en tuff tid för många odlare och nu höjs tonen mot att handeln bör göra mer.

Erika Olsson valdes under Ekologiska Lantbrukarnas föreningsstämma till ny ordförande och tar över efter avgående Anders Lunneryd som tackades av efter 6 år med uppdraget.

Erika Olsson är ekobonde och driver Onsberga gård i Sörmland tillsammans med sin man Torbjörn.
Erika Olsson är ekobonde och driver Onsberga gård i Sörmland tillsammans med sin man Torbjörn. FOTO: LOTTA SILFVERBRAND

Skiftet på ordförandeposten sker under en pressad tid för många ekologiska odlare.

Det är låga råvarupriser eftersom försäljningen bromsat in i handeln samtidigt som flera nyligen ställt om sin produktion.

LÄS OCKSÅ: Eko-rådgivaren: Marknadens olika aktörer har satt oss i en rävsax

Vädjan till handeln och livsmedelsindustrin

Under stämman formulerades också en skarp uppmaning till livsmedelsföretagen och dagligvaruhandeln. Båda behöver växla upp arbetet för den ekologiska maten, anser föreningen i ett stämmouttalande.

Bland annat vill föreningen att mataffärer blir betydligt bättre på att marknadsföra ekologisk och Krav-märkt mat i sortimentet, något som föreningen menar har minskat med nästan en tredjedel de senaste tre åren.

Erika Olsson har bland annat varit ordförande för Sörmlands Matkluster och engagerad i Eldrimner. ”Att få bli förtroendevald ordförande för Ekologiska Lantbrukarna är hedrande och en utmaning som bara inte går att tacka nej till”, säger hon i ett pressmeddelande.
Erika Olsson har bland annat varit ordförande för Sörmlands Matkluster och engagerad i Eldrimner. ”Att få bli förtroendevald ordförande för Ekologiska Lantbrukarna är hedrande och en utmaning som bara inte går att tacka nej till”, säger hon i ett pressmeddelande. FOTO: MARIANNE LINDBERG

Ekologiska Lantbrukarna vill också att grossister och handel sätter ett ”rimligt” påslag i pris på de ekologiska produkterna räknat i relation till motsvarande produkter som är konventionellt framställda.

För att stärka marknaden behöver också fler svenska ekoprodukter utvecklas, till exempel kvarg, bröd, vegetariska produkter och ekologiska och KRAV-märkta charkuterier.

Erika Olsson vill som ny ordförande lyfta fram mervärdena med svensk ekoodling:

”Vi ekobönder producerar fantastiska råvaror som värnar om både människor och miljö, det ska vi vara stolta över. Nu handlar det om att flytta fram positionerna på marknaden och se till att de värden vi skapar på våra gårdar kan kommuniceras hela vägen fram till matbordet. Den utvecklingen vill jag vara med och driva”, säger hon i ett pressmeddelande.

Till vardags driver Erika Olsson Onsberga gård i Sörmland med maken Torbjörn. På gården odlas spannmål och foder och de har 100 tackor, 40 dikor och ett 70-tal grisar. Köttet säljs till privatpersoner och restauranger. Hon har också en egen konsultverksamhet.

LÄS MER: Här är vårt gårdsreportage från Erika Olssons gård, från hösten 2017