facebooktwittermail d

Holmen anmält för artskyddsbrott

När länsstyrelsen hittade ett träd med ett häckande kungsörspar lovade Holmen att det skulle få stå kvar. Men ett år senare fanns bara en stubbe på platsen.

I samband med en kungsörnsinventering sommaren 2015 hittade en naturvårdshandläggare vid länsstyrelsen i Västernorrland ett häckande kungsörnspar i ett träd på Holmens marker.

– Han kontaktade Holmen och informerade om boets GPS-koordinater. Men när han återvände till platsen ett år senare fanns bara en stubbe kvar, berättar Irene Hedlund, enhetschef vid länsstyrelsen.

I och med att Holmen var informerade var de skyldiga att visa hänsyn runt om kungsörnarnas häckningplats och därför polisanmäler länsstyrelsen i Västernorrland nu Holmen för artskyddsbrott.

För Holmen kommer anmälan som en överraskning.

– Vi har inte blivit kontaktade av polisen utan det enda vi vet om det här är vad vi hört ifrån media, att det finns en misstanke om artskyddsbrott. Därför kan jag varken bekräfta eller dementera, utan vi avvaktar tills vi blir kontaktade så att vi kan börja utreda vad det rör sig om, säger Ingela Carlsson, kommunikationsdirektör på Holmen.