facebooktwittermail d

Holländare sökes till mjölkgård på Gotland

En av de största mjölkgårdarna på Gotland är till salu, och holländare förväntas finnas bland spekulanterna.

Det var på onsdagen som mäklarfirman Skånegårdar la ut Krav-gården Frindarve i Garda till försäljning. Utgångspriset är 45 miljoner kronor. Mjölkgården har en markareal på 193 hektar, ladugård med 594 koplatser och karusell med 50 platser.

Mäklaren Lars Skoog berättar att man hoppas på att kunna locka till sig holländska intressenter genom pressmeddelanden och annonsering i lantbrukstidningar.

– Vi hade en holländsk hausse i mitten av 00-talet då vi förmedlade ett tiotal affärer med holländska bönder, framför allt på mjölksidan. Sedan mattades intresset av när kronan blev starkare. Men vi tycker att det fortfarande är jämförelsevis attraktiva priser, framför allt på marken i Sverige, säger Lars Skoog.

För tio år sedan emigrerade holländska lantbrukare till framför allt Skåne och i viss mån Halland, men Lars Skoog menar att även Gotland har goda förutsättningar att locka till sig bönder från Holland.

– Gotland är bra för vallproduktion. Vi behöver få in nya fräscha intressenter och många holländare har varit väldigt fokuserade på mjölkproduktion.

Han vill inte spekulera i när gården kan vara såld.

– En så här pass stor enhet med en komplicerad produktion tar längre tid än vanligt, säger Lars Skoog.