facebooktwittermail d

Holländare jagar svenska mjölkgårdar

När svenska mjölkgårdar smäller igen brukar utländska intressenter få vittring efter bra affärer. I Småland och på Öland är holländare en köpstark grupp som ofta håller sig framme,

Atl.nu har tidigare berättat att personer i euroländer kan göra ett klipp när svenska gårdar blir till salu på grund av mjölkkrisen.

Enligt siffror från LRF har antalet mjölkföretag i Kalmar län minskat med 330 stycken under de senaste tio åren, skriver P4 Kalmar. I Holland råder nämligen en kamp om åkermark. Därför spanar allt fler holländska bönder efter gårdar i södra Sverige. Holländarna har en stark euro i ryggen och gårdarna är billigare i Sverige än i länderna i eurozonen.

Enligt fastighetsmäklaren på Skånegårdar AB Mikael Sjöberg ägs redan cirka 20 gårdar i Sverige av holländare. Just nu är två stora gårdar till salu i Kalmar län.

– Holländarna migrerar i relativt stor utsträckning, eftersom det även i Holland är en kamp om åkermark. Städerna växer och det finns också en strukturomvandling, där gårdarna blir större, säger Mikael Sjöberg till P4 Kalmar.