facebooktwittermail d

Högsäsong för fårfrisör

Kjell Andersson från Vinslöv i norra Skåne har just nu bråda dagar. Han är professionell fårfrisör och klipper för fullt i södra och västra Sverige.

- Jag är ingen snabbklippare, säger han, men jag gör det noga och jag kollar djurets välmående och ger lite råd och tips till ägarna, berättar han för tidningen Norra Skåne.

Kjell Andersson har klippt professionellt i 17 år. Trots att det är ett slitsamt jobb med många och långa resor tycker han fortfarande att det är roligt.

Inga fårskallar


- De är inga fårskallar som många tror, det är ett klokt djur. De är dessutom ovärderliga för flora och fauna och håller våra betesmarker öppna.

I Sverige finns 40 organiserade fårklippare, men Kjell Andersson tror att ytterligare 20-talet personer är verkamma i branschen.

- Jag har räknat ut att jag klipper ungefär två procent av de svenska fåren, säger Kjell Andersson, som är även domare vid fårklippningstävlingar och SM.

Säsongen pågår från mitten av september och fram till midsommar. Kjell Anderson jobbar just nu mellan tio och tolv timmar om dagen. Han klipper i Skåne, Blekinge, Småland och Halland, skriver tidningen.

- Det blir många nätter på vandrarhem, konstaterar han.ATL.nu