facebooktwittermail d

”Höga matpriser startar revolutioner”

Kriget i Ukraina kan få svåröverblickbara konsekvenser. I Egypten rusar redan brödpriset och centralbanken höjer räntan.

Man köper bröd av försäljare på marknad i Kairo, Egypten.
Det dagliga brödet allt dyrare i Egypten. Bild från marknad i Kairo den 17 mars 2022. FOTO: KHALED DESOUKI/TT

Detta är en ledartext. Det innebär att den speglar ledarsidans uppfattning i en fråga. Läs mer om ATL:s publicistiska målsättning här.

Egypten är en av världens största veteimportörer. Förra året fick landet över 60 procent av sitt vete från utlandet. Och av det kom i sin tur omkring 80 procent från Ukraina och Ryssland.

I och med det ryska anfallskriget på Ukraina har osäkerheten blivit stor kring hur Egypten och andra importberoende länder ska säkra sitt behov av spannmål. Något som redan märks, av såväl hushåll som regeringar.

I Egypten rusar brödpriserna.

På privata bagerier i huvudstaden Kairo har priset gått upp omkring 50 procent på ett par veckor. Och det omfattande statliga programmet för att genom subventioner hålla nere priset på bröd från statliga bagerier förväntas bli oerhört kostsamt i år. Om den egyptiska staten klarar en fördubbling av notan återstår dock att se.

Klart är att landet med en befolkning på över 100 miljoner människor är i en svår situation. I måndags tvingades den egyptiska centralbanken höja styrräntan med en procent, på grund av ett ökat inflationstryck.

Förvärras situationen ytterligare och matpriserna fortsätter att stiga kan oron fördjupas. Världsbanken har varnat för att stigande matpriser, som driver på inflationen, kan leda till växande social oro i Mellanöstern och Afrika. En sådan utveckling kan ge svåröverblickbara följder.

Det är värt att påminna sig om att den tändande gnistan för arabiska våren – precis som för franska revolutionen – var just stigande brödpriser.