facebooktwittermail

Höga krav avskräcker odlare av gmo-knöl

Odlingen av den genmodifierade potatisen Amflora fortsätter i år, men i mycket mindre skala.

I år kommer mellan 15 och 20 hektar av den genmodifierade stärkelsepotatisen Amflora att odlas i Sverige, inte ens en tredjedel av den areal som sattes förra året. Orsaken är enligt BASF inte att det varit svårt att hitta odlare som vill ställa sin mark till förfogande efter förra årets inblandning av en inte godkänd genmodifierad potatissort.
Det är i stället de höga kraven på kontroll som gör att det inte är praktiskt möjligt att odla en större areal.

I år måste varje potatis provtas för att säkra att det bara är Amflora som växer i åkern. Nästa år sänks kraven, då räcker det att den första generationens plantor, som odlas i växthus, granskas så noga. Då planerar BASF att öka arealen igen.

För att förhindra inblandning av annat utsäde än Amflora ska BASF också vara noggrannare med separeringen av maskiner och annat som används i hanteringen av potatisen. Tidigare har Amflora gått igenom maskiner som även använts för andra potatissorter. Om det bara är rengöringen mellan hanteringen av olika sorter som måste skärpas eller om det blir tal om att ha helt separata maskiner för Amflora är ännu inte klart. Sara Johansson