facebooktwittermail d

HK Scan byter ut plasten

HK Scan lanserar cellulosabaserade plastförpackningar.

FOTO: TT

HK Scan Finland byter ut det traditionella plastemballaget till förpackningar gjorda av cellulosabaserad plast på utvalda produktgrupper. Först ut att säljas i de nya förpackningarna är grillkorv, som kommer att nå den finska konsumentmarknaden i slutet av april.

– Förpackningen av cellulosabaserad plast har 50 procent lägre koldioxidavtryck än traditionella plastförpackningar. Under året kommer även andra produktgrupper som till exempel färskt malet kött att förpackas i cellulosabaserad plast, säger Markus Gotthardt, kommersiell chef HK Scan.

Enligt HK Scans klimatplan är målet att alla förpackningar är återvinningsbara senast i slutet av 2025. Strävan är också att minska koldioxidavtrycket från förpackningarna med 20 procent och mängden förpackningsplast med 20 procent från 2019 års nivå.

– Det handlar om att hela tiden ta små steg. Vi försöker vara väldigt konkreta i det vi gör och att gå över till cellulosabaserade förpackningar är ett sådant steg som understryker i vilken riktning vi är på väg, säger Markus Gotthardt.

Koncernen har inlett ett samarbete med finska Woodly som utvecklat träbaserad plast med barrmassa som huvudråvara.