facebooktwittermail

Hjälp myndighet att samla väderdata

I höst startar SMHI ett nytt projekt där privatpersoner har som rapporterar väderdata från egna mätstationer har möjlighet att hjälpa myndigheten att förbättra prognoserna.

Är du intresserad av väder? I höst får privatpersoner chansen att hjälpa SMHI att förbättra prognoserna genom att dela sina väderdata med myndigheten.
Är du intresserad av väder? I höst får privatpersoner chansen att hjälpa SMHI att förbättra prognoserna genom att dela sina väderdata med myndigheten. FOTO: KJELL- ARNE LARSSON

Idén till projektet där privatpersoner delar med sig av sina väderdata till myndigheten, har SMHI fått från Storbritannien och Nederländerna, där liknande projekt redan drivs. I dessa två länder har hundratals personer anslutit sina privata mätstationer till de nationella nätverken och deras rapporter har gynnat både meteorologer och klimatforskare, rapporterar Vetenskapsradion.

Hoppas på hjälp från allmänheten

Nu hoppas SMHI att väderintresserade svenskar med vanliga internetuppkopplade väderstationer som visar temperatur, nederbörd, vindhastighet och lufttryck ska hjälpa till och dela sina data på liknande sätt.

– Allmänheten har mycket observationer via privata väderstationer och det vill vi gärna samla in. Vi ser att det kommer att gå att förbättra våra korta prognoser och varningar, säger Josef Runbäck, produktansvarig på SMHI, till Sveriges Radio.

Användbara data

Förhoppningen är också att allmänhetens väderrapporteringar ska hjälpa forskare som studerar klimatets utveckling. Privata väderdata kan vara mycket användbar särskilt om den rör lokala väderhändelser som hamnar mellan officiella mätstationer.

– I samband med en extrem väderhändelse använder vi ofta observationerna för att lista ut exakt vad det är som händer. Många extrema väderhändelser är så små, exempelvis ett åskoväder, att de hamnar mellan de officiella stationerna, säger Geert Jan van Oldenborgh som är klimatforskare vid Kungliga nederländska meteorologiska institutet i Utrecht till Vetenskapsradion.

LÄS OCKSÅ: Ekologiskt jordbruk bättre anpassat för torka

LÄS OCKSÅ: Ett steg närmare batteri av papper