1) Kunskap
Det finns massor av gratis information på nätet. Skogsstyrelsen är ett bra ställe att börja på (
www.skogsstyrelsen.se).Till skogsmarken bör det också finnas en karta (skogsbruksplan) med information om skogen och förslag till olika åtgärder. Gå igenom skogen med kartan i hand och känn in de nya ägorna.Skogsägarens Företagsbok är en ”bibel” som sammanfattar allt varje skogsägare behöver veta kring att köpa, äga och sälja skog. Du hittar den
här>>
2) Rådgivare
De flesta virkesköpare erbjuder också skoglig rådgivning. Oftast är råden gratis, med tanken att de leder vidare till virkesaffärer.Det kan ligga nära till hans att kontakta den lokala skogsägarföreningen. Det är kooperativa företag som ägs tillsammans av medlemmarna (skogsägarna).Det viktiga är att hitta en bra rådgivare som tar sig tid och inger förtroende. Och det är inte minst viktigt att koppla ihop skogsskötseln med den ekonomiska rådgivningen.För den som är nybliven skogsägare är Digital Skogsägare en möjlighet att ha koll på ekonomin och få bokföringsprogram, deklaration och rådgivning kring skogsekonomin till ett fast pris.
Läs mer på www.digitalskogsagare.seKOLLA ÄVEN VIDEON: Se hur enkelt det är att bli digital skogsägare3) Bestäm själv
Fundera över vad du vill med din skog. Det finns många vägval. Är det en viktig pensionsförsäkring? Är du intresserad av den som naturupplevelse eller för jakt? Vill du helt enkelt maximera skogsinkomsterna, eller kanske också kunna ge något värdefullt till barnen? Vad är viktigast för dig?Vägvalet påverkar hur skogen bör förvaltas och skötas. Tidigare var det vanligt att rådgivaren pekade med hela handen och talade om hur det skulle vara. Nu är det annorlunda. En bra rådgivare lyssnar in vad skogsägaren vill ha, ger råd därefter och anpassar skogsbruksplanen efter önskemålen.
4) Gå kurser
Det finns massor av kurser att gå och lärorika skogsdagar att besöka. Ju mer man kan dess roligare blir det. Ett bra alternativ är LRF Konsults skogsägarskola.
Här hittar du kurser nära dig: www.lrfkonsult.se/skogsagarskolan5) Eget arbete
Den som vill och är intresserad kan göra mycket av skogsarbetet själv, allt från röjning till plantering, men alla tjänster finns också att köpa.En minst lika viktig del av det egna arbetet är att planera, ha ordning på bokföringen och lära sig att upphandla tjänster. Var noga med att be om tydliga offerter och fasta priser för att undvika obehagliga överraskningar.
LÄS MER:Bankens tips: Så enkelt sänker du skatten på skogsinkomsterFrån ångest till ett mer lönsamt skogsägande – är det möjligt?"Därför är vi digitala skogsägare" – Staffan, Jan-Olof och Amanda berättar Om Digital Skogsägare:
Digital Skogsägare är ett helt unikt digitalt tjänstepaket för skogsägare
- Bokföringsprogram, bokslut, deklaration och skogsekonomisk rådgivning ingår.
- Skogsägaren får tillgång till alla ekonomiska siffror dygnet runt.
- Lika enkelt som den mobila bankappen.
- Fast pris 399 kr per månad (4 788 kr per år). Testa gratis i 30 dagar.
- Läs mer på www.digitalskogsagare.se
KOLLA ÄVEN VIDEON: Se hur enkelt det är att bli digital skogsägare--- Hela denna artikel är en annons ---