facebooktwittermail d

Hjälp jag har ärvt skog, vad ska jag göra? Expertens 5 bästa tips till nyblivna skogsägare

Har du ärvt eller förvärvat din första skog? Grattis, du kan se fram emot många givande år både ekonomiskt som känslomässigt. Det kan också vara skönt att veta att du inte är ensam. I Sverige finns över 300 000 skogsägare och var fjärde äger skogen i en annan kommun än där de bor. De flesta har ett "vanligt" arbete och skogen som ett fritidsintresse och en extra inkomst. Här ger LRF Konsults skogsekonom Vibeke Alstad fem experttips till dig som nybliven skogsägare:

1) Kunskap

Det finns massor av gratis information på nätet. Skogsstyrelsen är ett bra ställe att börja på (www.skogsstyrelsen.se).

Till skogsmarken bör det också finnas en karta (skogsbruksplan) med information om skogen och förslag till olika åtgärder. Gå igenom skogen med kartan i hand och känn in de nya ägorna.

Skogsägarens Företagsbok är en ”bibel” som sammanfattar allt varje skogsägare behöver veta kring att köpa, äga och sälja skog. Du hittar den här>>

2) Rådgivare

De flesta virkesköpare erbjuder också skoglig rådgivning. Oftast är råden gratis, med tanken att de leder vidare till virkesaffärer.

Det kan ligga nära till hans att kontakta den lokala skogsägarföreningen. Det är kooperativa företag som ägs tillsammans av medlemmarna (skogsägarna).

Det viktiga är att hitta en bra rådgivare som tar sig tid och inger förtroende. Och det är inte minst viktigt att koppla ihop skogsskötseln med den ekonomiska rådgivningen.

För den som är nybliven skogsägare är Digital Skogsägare en möjlighet att ha koll på ekonomin och få bokföringsprogram, deklaration och rådgivning kring skogsekonomin till ett fast pris. Läs mer på www.digitalskogsagare.se

KOLLA ÄVEN VIDEON: Se hur enkelt det är att bli digital skogsägare

3) Bestäm själv

Fundera över vad du vill med din skog. Det finns många vägval. Är det en viktig pensionsförsäkring? Är du intresserad av den som naturupplevelse eller för jakt? Vill du helt enkelt maximera skogsinkomsterna, eller kanske också kunna ge något värdefullt till barnen? Vad är viktigast för dig?

Vägvalet påverkar hur skogen bör förvaltas och skötas. Tidigare var det vanligt att rådgivaren pekade med hela handen och talade om hur det skulle vara. Nu är det annorlunda. En bra rådgivare lyssnar in vad skogsägaren vill ha, ger råd därefter och anpassar skogsbruksplanen efter önskemålen.

4) Gå kurser

Det finns massor av kurser att gå och lärorika skogsdagar att besöka. Ju mer man kan dess roligare blir det. Ett bra alternativ är LRF Konsults skogsägarskola.

Här hittar du kurser nära dig: www.lrfkonsult.se/skogsagarskolan

5) Eget arbete

Den som vill och är intresserad kan göra mycket av skogsarbetet själv, allt från röjning till plantering, men alla tjänster finns också att köpa.

En minst lika viktig del av det egna arbetet är att planera, ha ordning på bokföringen och lära sig att upphandla tjänster. Var noga med att be om tydliga offerter och fasta priser för att undvika obehagliga överraskningar. 

 

LÄS MER:

Bankens tips: Så enkelt sänker du skatten på skogsinkomster

Från ångest till ett mer lönsamt skogsägande – är det möjligt?

"Därför är vi digitala skogsägare" – Staffan, Jan-Olof och Amanda berättar

 

Om Digital Skogsägare:

Digital Skogsägare är ett helt unikt digitalt tjänstepaket för skogsägare

 

  • Bokföringsprogram, bokslut, deklaration och skogsekonomisk rådgivning ingår.
  • Skogsägaren får tillgång till alla ekonomiska siffror dygnet runt.
  • Lika enkelt som den mobila bankappen.
  • Fast pris 399 kr per månad (4 788 kr per år). Testa gratis i 30 dagar.
  • Läs mer på www.digitalskogsagare.se
KOLLA ÄVEN VIDEON: Se hur enkelt det är att bli digital skogsägare

--- Hela denna artikel är en annons ---