facebooktwittermail

Hjälp fäbodbruket att överleva

Gör det enklare att sälja opastöriserad mjölk för att bevara fäbodkulturen, skriver medlemmar i Förbundet Svensk Fäbodkultur och Utmarksbruks styrelse.

Många vill besöka en fäbod på sommaren, njuta av idyll och tradition, och köpa lite smör.
Många vill besöka en fäbod på sommaren, njuta av idyll och tradition, och köpa lite smör. FOTO: ANN LINDÉN

Detta är ett debattinlägg. Det innebär att innehållet återger skribentens egen uppfattning. Läs mer om ATL:s publicistiska målsättning här.

Detta är en livs levande historia som säger en del om ­livet på landet och i glesbygden. En familj i ett av fäbodlänen har i många år brukat en fäbod med fjällkor. Bestämmelserna kring fäbodprodukter är sådana att om det anges att det är opastöriserad mjölk de är gjorda på så går de att sälja på fäboden. Efter­frågan är stor på smör, ost och mjölk, inte minst i corona­tider.

När fäbodsäsongen är över tar bonden med sig sina tre mjölkande fjällkor och sju kvigor hem till byn. Vad ska han nu göra med mjölken? Arla tar inte in några nya medlemmar/mjölkproducenter sedan en tid tillbaka och mjölkbilen hämtar därmed ingen mjölk.

Men då kan han väl anmäla till länsstyrelsen att han vill sälja 70 liter opastöriserad mjölk per vecka? Visst, men då måste bonden skicka mjölkprover till ett laboratorium som tar emot dessa prover. Ett ligger i Jönköping och proverna ska då fraktas dit från nedre Norrlands glesbygd via Postnord.

Ja, ni förstår. Mjölkprovet hinner surna många gånger om!

Men varför inte skicka mjölkprover till Arlamejeriet i Östersund när ändå mjölkbilen passerar? Nix, inga utom Arlas medlemmar får skicka med mjölkprover, och inte be om snålskjuts i mjölkbilen.

Ja, vad gör bonden då i detta moment 22? Häller han ut mjölken, tänker på flickan som trampade på brödet i HC Andersens saga och gråter en skvätt? Eller sällar han sig till skaran som funderar på att lägga ner sitt småskaliga jordbruk med tillhörande fäbod?

Nu sitter bonden med i Förbundet Svensk Fäbodkulturs styrelse och dess näringspolitiska grupp. Här ska han svara på remissen från Näringsdepartementet om ”behovsanalys i den strategiska planen för genomförande av den gemensamma jordbrukspolitiken i Sverige”. Det är svårt för oss andra i gruppen att ingjuta hopp när det, på det stora hela, inte tycks sippra ut några möjliga lösningar till besjälade fäbodbrukare/småbrukare i glesbygd från kommande Cap.

Många vill besöka en fäbod på sommaren, njuta av idyll och tradition, köpa lite smör och tycka att vårt kulturarv ska leva vidare. Men vem ska trösta Knyttet (bonden) och säga som det är … (Tove Jansson): Arla vill inte ha er som mjölkproducenter, fatta det! Trots att hans fjällkor har ett lika bra ”koliv” som Arlas kossor på Arlagården, där de gått på bete i skog och utmarker i fäboden hela sommaren.

Ska bonden tro att det blir bättre med kommande Cap-period även för småbrukare/fäbod­brukare i en omöjlig, service­utarmad glesbygd med krångel­regler som borde minimeras? (Se Eldrimners krångellista)

Bondens egna konkreta förslag är att Sverige återinför ”hämtplikt” av mjölk som man har i Norge.

Flera förslag:

✔ Tillåt bakteriekontroll på mjölk vid närmaste apoteks­laboratorium.

✔ Tillåt egenkontroller/cellprover på mjölk genom CMT-test.

✔ Arla: underlätta för mjölkproducenter, även om de inte är era medlemmar, att få lämna prover till era mejerier via mjölkbil på mjölkbilsturer.

Ingela Kåreskog

Dennis Olsson

Svante Johansson

Carin Gisslén-Schönning

Medlemmar i Förbundet Svensk Fäbodkultur och Utmarksbruks styrelse (www.fabod.nu)

Fotnot: Arla har erbjudits replik men avstår.