facebooktwittermail

Hjälmtvång införs för veterinärer

En veterinär fick föras till sjukhus efter att ha blivit sparkad i huvudet av häst i torsdags. Olyckan visar på behovet av skyddsutrustning. Från 2021 måste alla distriktsveterinärer bära hjälm vid arbete med häst.

I arbete med häst finns många tillfällen med risk för skador. Från våren 2021 ska därför distriktsveterinärer som arbetar med häst använda hjälm.
I arbete med häst finns många tillfällen med risk för skador. Från våren 2021 ska därför distriktsveterinärer som arbetar med häst använda hjälm. FOTO: DISTRIKTSVETERINÄRERNA

Olyckan i torsdags inträffade på en klinik i Örnsköldsvik.

– En veterinär skulle undersöka en häst och blev sparkad. Hästen stegrade sig och då får veterinären en spark som träffar huvudet, säger jourhavande förundersökningsledare Anders Olsson till Allehanda.se

Polis och ambulans larmades till platsen och veterinären fördes till sjukhus för vård med okänt skadeläge.

Ökat antal tillbud

Olyckan är ett exempel på ett område där Distriktsveterinärerna sett ett ökande antal tillbud. Det gäller även vid hantering av stordjur. Nyligen har det fattats ett beslut om att det från och med i vår 2021 blir obligatoriskt för alla distriktsveterinärer att använda hjälm vid all hantering av häst.

– Vi kan inte blunda för att det är ett riskfyllt arbete, berättar Beate Lundbäck, överveterinär häst, i en film på Facebook.

Beslutet är ett resultat för ”Hjälmprojektet” som startades 2017 på initiativ av ledningsgruppen för Distriktsveterinärerna. Syftet var att skapa förutsättningar för en säkrare arbetsmiljö för den personal som arbetar med stordjur och främst häst.

Det ökade antalet tillbud och olycksfall har främst handlat om spark- och klämskador.

– Som arbetsgivare har vi ett ansvar att minimera risker i arbetsmiljön, det kan vi inte komma undan, säger Beate Lundbäck och hoppas att veterinärer även utanför distriktsveterinärorganisation ska följa efter.