facebooktwittermail

Historisk värmebölja ger jättebränder i Sibirien

1,4 miljoner hektar skog härjas av skogsbränder i Sibirien. En bidragande orsak är det extremt varma vädret i regionen under våren och sommaren.

Efter en extremt varm vår och försommar uppges bränder härja nästan 1,5 miljoner hektar skog i Sibirien. Här vattenbombas en skogsbrand i närheten av Esso i Bystrinskiy-distriktet i juni.
Efter en extremt varm vår och försommar uppges bränder härja nästan 1,5 miljoner hektar skog i Sibirien. Här vattenbombas en skogsbrand i närheten av Esso i Bystrinskiy-distriktet i juni. FOTO: DMITRIJ VOROSHILOV/SPUTNIK/TT

På bara en vecka ökade arealen skogsbränder i Sibirien från 450 000 hektar till 1,37 miljoner hektar i måndags. Det uppger den Moskvabaserade finskägda tidningen The Moscow Times.

Över 80 procent av bränderna härjar i den ryska delrepubliken Sacha, som med en yta på över 3 miljoner kvadratkilometer täcker en stor del av östra Sibirien upp till Ishavskusten.

Extremt varm vår

I år har våren varit extremt varm i Sibirien, men temperaturer 10 grader över det normala, uppger WMO (World Meteorological Organization). Och de senaste veckorna har temperaturerna varit fortsatt höga, den 20 juli rapporterade WMO vad som kan vara den högsta uppmätta temperaturen någonsin norr om polcirkeln: 38 grader i den lilla avlägsna staden Verkhoyansk i Sacha. Verkhoyansk har annars tidigare varit känt som platsen för den lägsta uppmätta temperaturen någonsin på norra halvklotet, minus 68 grader i februari 1892.

Enligt Anders Granström, brandforskare vid Institutionen för skogens ekologi och skötsel på SLU, har Sibirien alltid varit väldigt utsatt för skogsbränder på grund av klimatet med heta och torra somrar. Och årets värmebölja har inte gjort situationen bättre vad gäller bränderna.

– De uppstår efter en period med ganska lång torka, sedan är det lokala värmeåskväder som tänder dem. Nu har det varit extremt varmt i östra Sibirien med lite nederbörd och då är det bra förutsättningar för eld, säger Anders Granström i en intervju med DN.

Moscow Times uppger att distrikt i sex ryska regioner, inklusive delrepubliken Sacha, har utlyst nödläge med anledning av bränderna. Hälften av Rysslands skogar ligger i avlägsna områden där brandförsvaret har tillåtelse att låta bränderna brinna ut så länge de inte hotar bostäder eller företag.