facebooktwittermail d

ATL listar: Artiklarna som berört allra mest under 2021

Rörande berättelse om generationsskifte när Tiina Olofsson fick ta över grannen Ingvar Schönbergs mjölkgård, livad auktion när Per Ohlsson slog av strömmen och drog igång dieselgeneratorn och sällan har debatten om skogen varit så het!

Här är debatterna och berättelserna som engagerat er läsare under året. 

Ingvar Schönberg tillsammans med Tiina Olofsson och hennes man Kennerth Olofsson.
Ingvar Schönberg tillsammans med Tiina Olofsson och hennes man Kennerth Olofsson. FOTO: ELLINOR EKE-GÖRANSSON

Årets berättelse

Utan lantbruksbakgrund klev Tiina Olofsson in på grannen Ingvar Schönbergs mjölkgård för över 30 år sedan – och där blev hon kvar. Eftersom Ingvar Schönberg inte har några egna arvingar fick Tiina och hennes man ta över gården 2004.

– Vi fick ta över som om vi vore hans egna barn, berättar Tiina Olofsson.

Läs den rörande berättelsen om vänskap och generationsskifte i Ellinor Eke-Göranssons reportage från den 30 april.

Nöjt barn liggande på marken. Bakom syns en bild av en traktor målad med gatkritor.
Barn och traktorer – en het fråga under året. FOTO: MOSTPHOTOS

Årets engagerande fråga

Ska barn få köra traktor på gården eller inte? I en artikelserie från januari i år tar sig ATL:s teknikreporter Fredrik Stork an den komplicerade frågan om hur regelverket ser ut. Artiklarna möttes av många reaktioner och diskussioner kring var gränsen ska dras. Under hösten har frågan fått ny aktualitet, då ett föräldrapar åtalats för att ha låtit sin tioåriga son köra traktor på gårdens ägor. Föräldrarna friades senare i tingsrätten.

Grisproducenten Per Ohlsson.
Grisproducenten Per Ohlsson stängde av strömmen till sin gård – för att skapa diskussion kring de höga elpriserna. FOTO: ANDERS WIKLUND/TT

Årets uppmärksammade aktion

Det skyhöga elpriset under slutet av året fick lantbrukaren Per Ohlsson att slå av strömmen till gården och dra igång dieselgeneratorn. Det var billigare att köra igång generatorn än att köpa in elen på vanligt sätt via nätet.

– Jag gjorde det för att skapa en diskussion kring energipolitiken i Sverige, säger Per Ohlsson.

Och uppmärksamheten lät inte vänta på sig: ATL:s intervju med Per Ohlsson blev den i särklass mest lästa artikeln under hela året på atl.nu.

Avverkning med skogsmaskin.
Det svenska skogsbruket har ifrågasatts i grunden under året som gått. FOTO: ROLF SEGERSTEDT

Årets debatt

Den svenska skogen har sällan varit en så het fråga som i år. Från politisk hetluft till SVT-dokumentärer på bästa sändningstid och morgontidningarnas kultursidor – plötsligt har alla haft en åsikt som skogen, och det svenska skogsbruket har fått se sig ifrågasatt i grunden från olika håll. ATL:s medarbetare Birgitta Sennerdal djupdyker i skogsdebatten i ett långt reportage, där hon försöker fånga de olika centrala perspektiven i debatten. 

På ATL Debatt har inläggen i skogsfrågan varit många. Skogsmästaren Ragnar Johansson ger under rubriken ”Måtte inte kortsiktiga beslut försvåra skogsbruket” sin syn. 

Skogsentreprenören Jonas Lindström.
Skogsentreprenören Jonas Lindström berättade i början av mars att han avvecklar sin verksamhet på grund av det nya avtalet. FOTO: ULF PALM

Årets tvist

Stora Enso har varit i rejält blåsväder under året. I en rad artiklar har ATL:s Ulf Aronsson och Mikael Marklund berättat om den konflikt som uppstått mellan Stora Enso och ett stort antal skogsentreprenörer. I början av året anmälde 34 skogsentreprenörer företaget för brott FSC-standardens sociala villkor. Droppen var den nya produktionsnorm som Stora Enso införde den 1 mars, med stora prissänkningar och försämrade villkor som följd. 

I början på mars mötte ATL entreprenören Jonas Lindström utanför Falun, som berättade att han gör sig av med sina maskiner till följd av det nya avtalet.

Dåvarande centerpolitikern Staffan Danielsson.
Staffan Danielsson lämnade Centerpartiet efter många år. FOTO: PRIVAT

Årets sorti

I en mycket uppmärksammad artikel på ATL Debatt berättade den mångåriga centerpolitikern Staffan Danielsson att han lämnar partiet. Försvagning i lantbruksfrågorna och partiets val av samarbetspartners är tungt vägande skäl till avhoppet. 

”Centerpartiet räknas nu allt oftare in som en del i det rödgröna blocket, vilket jag ser som djupt problematiskt”, skriver han i sin debattartikel. Danielsson blev en tid senare i stället aktiv i Kristdemokraterna.