facebooktwittermail

Hästskojare betalade med falsk check

Kvinnan annonserade ut sin häst på nätet. En amerikansk köpare visade intresse och skickade en check - men den visade sig vara falsk.

Kvinnan, som är bosatt i Östergötland, lade ut hästen, en solid paint, på en svensk hästsajt. Sedan amerikanen hört av sig upprättade parterna ett kontrakt.

Säljaren bad köparen sätta in den överenskomna summan på ett särkilt konto som hon hade. Men i stället skickade han en check - på en betydligt högre summa.

- När jag fick checken såg jag att den var utställd på en betydligt högre summa. Han hade skickat 9 250 euro, i stället för drygt 3 900 euro, berättar hästägaren för Norrköpings Tidningar.

Skyllde på förväxling


Mannens förklaring kom kort därefter på mejlen, där han hävdade att hans revisor hade förväxlat checkerna mellan två kunder.

- Därför bad han mig att jag snarast skulle lösa ut checken och betala tillbaka mellanskillnaden, berättar kvinnan som lyckligtvis anade oråd.

Senare har hon hittat mängder av liknande historier på nätet, där säljare blivit blåsta.

- Om hans bluff inte uppdagats hade jag hunnit skicka iväg hästen och betalat tillbaka mellanskillnaden. Sedan hade jag blivit återbetalningsskyldig till banken, säger hon.ATL.nu