facebooktwittermail d

Hästar klarar sig bättre utan täcke än du tror

Dags för täcke av i stora delar av landet. Redan vid fem plusgrader behöver hästar inget täcke. Det visar en engelsk studie.

Hästar är betydligt temperaturtåligare än människor. Människan kan bara reglera sin värmehållning själv, utan hjälp av kläder, när det är mellan 25 och 30 grader, medan hästens kropp anpassar sig i ett så stort spann som 5 till 25 grader. Generellt sett behöver den alltså inga täcken när det är 5 grader eller varmare.

– När människor tar på sig tjockare jackor och tycker att nu behöver hästarna täcken, är de oftast fortfarande i sin termoneutrala zon, säger brittiska forskaren Kim Hodgess, som gjort avhandlingen som presenterades vid ISES-konferensen i Rom i november.

Under fem grader varmt, som den här dagen när bilden togs, är täcken okej för att hästen inte ska känna obehag enligt den nya studien.
Under fem grader varmt, som den här dagen när bilden togs, är täcken okej för att hästen inte ska känna obehag enligt den nya studien.

I sin studie placerade Kim Hodgess en sensor strax under hästarnas höftknöl, för att mäta deras yttemperatur. Hästarna hade olika slags täcken på sig, några hade inga alls. Temperaturen mättes varje minut under 24-timmarsperioder. Samtidigt mättes temperaturen i stallet eller i hagen, för dem som vistades ute.

Stora skillnader beroende på täcke

Det visade sig att hästar som bar flugtäcken inte hade högre temperatur på huden där sensorn satt än hästarna som inte hade täcken, jämfört med lufttemperaturen. Detta trots att täcket utgjorde ett extra lager med ett luftlager mellan häst och täcke.

Fleecetäcken däremot, och täcken med tunnare foder, gav hästarna betydligt högre hudtemperaturer. Några av dem låg mellan 24 och 30 grader, när hästarna utan täcken hade mellan 12,5 och 18,5 grader vid höftknölen.

Just de mätningarna gjordes när lufttemperaturen föll under termoregleringszonen och låg mellan 4 och 4,5 grader. De täckena låg alltså på och över den övre gränsen av vad hästen kan reglera, när yttertemperaturen inte var långt från nollstrecket.

– Människor kan ju ta av sig eller knäppa upp jackan, om de blir för varma, medan hästar inte har det valet, säger Kim Hodgess.

Kim Hodgess har doktorerat i hur hästar påverkas av täcken och temperatur.
Kim Hodgess har doktorerat i hur hästar påverkas av täcken och temperatur. FOTO: YLVA LARSSON

Reglerar temperatur med pälsen

Genom att resa håren och skapa ett isolerande luftlager, dra ihop eller utvidga blodkärlen och på så sätt minska eller öka blodflödet eller helt enkelt röra sig mer eller uppsöka skugga anpassar hästen sin termoreglering.

Ras, ålder, acklimatisering och väder har också betydelse för hur hästen håller sig varm eller sval.

Kim Hodgess varnar för att fortsätta med ett tjockt täcke, om vädret slagit om från kallt till milt, i stället för att byta till ett tunnare eller låta hästen gå utan.

– Täcken är effektiva för att hjälpa hästen hålla värmen när det är kallt, men det behöver inte bli väldigt varmt ute för att täcket riskerar att göra hästen alltför varm och ge obehag, säger Kim Hodgess.

Fotnot: Artikeln publicerades först i november 2018.

Studerar beteende

International Society for Equitation Science, ISES, är en vetenskaplig organisation med inriktning mot hästens beteende, träning och interaktion med människan. Vid årliga konferenser presenteras de senaste studierna inom forskningsområdet.

Årets konferens hölls i Rom i september med 270 delegater.

Hålla sig varm

När det är mellan 5 och 25 grader ute kan hästen själv reglera sin värme, i det som kallas deras termoneutrala zon.

Brittiska Kim Hodgess har doktorerat på hur täcken påverkar hästen, vid Duchy College, och konstaterar att även tunnare fleecetäcken värmer upp hästen så kraftigt, att det kan ge obehag.

Flugtäcken tycks däremot inte höja hästens hudtemperatur.