facebooktwittermail d

”Lägg all fakta på bordet i hästaffärer”

Alla papper på bordet. ”Upplys om allt.” Det var rådet till säljare av häst från juristen C-G Leissner.

C-G Leissner, Carat Advokatbyrå, menar att säljare också måste våga säga nej tack till köpare som ett led i att minska risken för att hamna i en tvist för att köparen är missnöjd.
C-G Leissner, Carat Advokatbyrå, menar att säljare också måste våga säga nej tack till köpare som ett led i att minska risken för att hamna i en tvist för att köparen är missnöjd.

C-G Leissner var en av föredragshållarna när 10-årsjubilerande Hästföretagarforum hölls i Göteborg i torsdags. C-G Leissner är juristen som först satsade på affärsjuridik men sedan allt mer på hästjuridik. Förutom att vara aktiv ryttare driver han också ridskola.

På forumet menade han att många är slarviga när de köper häst; det går ofta fort mellan första provridning och avslutat köp. Många förälskar sig snabbt i den häst de provridit men kanske också för att säljaren har flera spekulanter och driver på.

Tydligt råd

Han menar också att tvister om hästköp i många fall bottnar i brustna förväntningar. Därför var hans tydliga råd till den företagare som säljer häst till konsumenter, och där konsumentköplagen gäller, att lägga alla papper på bordet:

– Upplys om allt. Uppmuntra till exempel köpare att prata med veterinär innan köpet men också med försäkringsbolaget för att se om försäkringen utnyttjats och tänk till på hur ni skriver avtal, säger C-G Leissner.

Som säljare anser han att man bör vara mer kritisk till den spekulant man har framför sig:

– Var kritisk, granska köparens ekonomi, titta hur hen rider och stoppa usla köpare.

Lagändring diskuteras

Även om det på EU-nivå nu diskuteras en ändring av konsumentköplagen, så att levande djur inte ska kunna jämföras med döda ting som tvättmaskiner eller brödrostar i lagens mening, tror C-G Leissner inte att det kommer att bli verklighet.

– Jag tror det är svårt eftersom det handlar om en skyddslagstiftning. Däremot önskar jag att någon skulle ha ekonomi att driva en tvist upp till Högsta domstolen, HD. Där skulle det kunna gå att döda frågan med en vägledande dom.

På hans önskelista för att kunna minska antalet tvister står också att säljare tvingar köpare att fullförsäkra minst sex månader efter köp, att man tänker till i avtalsskrivningen och hemförsäkringar inte ska gälla för tvister kring hästköp.