Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Häst 23 januari 2019

  Elever kompenseras av Wången

  Efter nytt nej från Skolverket har Wången beslutat att kompensera de elever som inte får inackorderingstillägg från sin hemkommun.

   När Wången förlorar riksintaget riskerar elever mista inackorderingstillägget från sin hemkommun.
  När Wången förlorar riksintaget riskerar elever mista inackorderingstillägget från sin hemkommun. FOTO: Wången

  Riksanläggningen Wången har haft så kallat riksintag för utbildningarna trav och islandshäst. Det betyder att elevernas hemkommuner varit skyldiga att betala inackorderingstillägg till eleverna.

  Wången fick dock ett nej från Skolverket på sin ansökan om förlängd riksrekrytering och beslutet stod fast även efter begäran om omprövning.

  När riksintaget tas bort försvinner också skyldigheten att stå för inackorderingstillägg om hemkommunen kan erbjuda ett likvärdigt naturbruksprogram med inriktning djur. Ingen kommun kan dock neka en elev att söka in till skolan.

  Nu har Wången beslutat att de ungdomar som söker till gymnasieskolan från hösten 2019 ska kompenseras om inte deras hemkommuner betalar. Eleverna ska inte behöva bli lidande säger skolans vd Lennart Ivarsson i ett pressmeddelande.

  ”Att det är en utgift för elevernas hemkommuner att skicka dem till skolor i andra delar av landet kan vi förstå, men att dra in på detta är också ett kortsiktigt tänkande som påverkar näringarna i hela landet. Vi vet att det behövs personal i många sektorer och näringen behöver anställda med yrkesexamen.”

  Från intagningen 2020 hoppas skolan återigen ha riksintag.

  Relaterade artiklar

  Till toppen