Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Häst 22 maj 2019

  Obefogad rädsla för smitta på beten

  Risken att till exempel EHV-1-viruset ska smitta på bete när hästarna är friska är i princip obefintlig.

   Enligt Annelie Egertz har klubben fått ett par erbjudande om nya beten men lite långt bort.
  Enligt Annelie Egertz har klubben fått ett par erbjudande om nya beten men lite långt bort. FOTO: Mikael Marklund

  Ridklubben Skånsta ryttare i Åkersberga prövades hårt under vintern och våren efter att anläggningen drabbats av herpesvirus och flera hästar dog i den neurologiska formen av EHV-1-viruset.

  Nu är både klubbens hästar och privatuppstallade hästar friskförklarade. Men ett nytt problem har uppstått – klubben har fått brist på sommarbeten. Klubben har bara halva arealen som behövs kvar.

  Rädsla hos markägare att det ska bli en ny torksommar kan vara en förklaring men Annelie Egertz, som är ställföreträdande verksamhetschef på klubben, tror att det också finns en annan förklaring:

  – Vi har mindre bete i år. Det är några markägare som inte vill ha oss där, trots att vi är friskförklarade, säger Annelie Egertz, ställföreträdande verksamhetschef, till Mitti Stockholm.

  Utan sjukdomssymptom

  Frågan är om det är någon fara att släppa ut hästarna på bete. Gittan Gröndahl, tf statsveterinär på Statens veterinärmedicinska anstalt, reder ut problemet:

  – När det gäller hästar som inte haft sjukdomssymptom på flera månader så är risken för smitta i en gräshage lika låg som för vilken häst som helst.

   Låter man ett par-tre veckor passera så är det ingen fara att EHV skulle smitta nya hästar som släpps i samma hage.
  Låter man ett par-tre veckor passera så är det ingen fara att EHV skulle smitta nya hästar som släpps i samma hage. FOTO: Mostphotos

  Enligt Gittan Gröndahl har herpesvirus generellt kort överlevnad i miljö utanför värddjuret.

  – Det rör sig oftast om timmar till dagar. En övre säkerhetsgräns kan i vissa specifika fall vara runt tre veckor. Om det skulle vara en häst som är sjuk i feber eller nervsymptom orsakat av EHV-1 som gått i hagen, så är det alltså inte någon fara för smitta till andra hästar efter 2-3 veckor.

  Däremot är det viktigt att göra rent vattenbehållare och foderbord noggrant och desinficera dem mellan olika omgångar av hästar. Det är en rutin som alltid bör användas oavsett om det funnits sjuka hästar eller ej i hagarna.

  Mycket virus vid kastning

  När det gäller virusabort, det vill säga när ett dräktigt sto kastar sitt föl på grund av viruset, är läget lite annorlunda. Vid kastningen och där fostret och fostervatten hamnat utsöndras det höga mängder virus i början.

  – När ett dödfött foster hamnat i hagen efter en kastning orsakad av abortvirus rekommenderar jag att stänga av just det stället en period för andra dräktiga ston.

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen