Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Häst 24 januari 2019

  Mänsklig faktor bakom fördröjd isolering

  UPPDATERAD. Bristande rutiner vid Universitetsdjursjukhuset i Uppsala kan ha orsakat onödig smittspridning av abortvirus.

  FOTO: Mostphotos

  Redan i början av januari kom en häst till Universitetsdjursjukhuset, UDS, som rörde sig vingligt. Hästen isolerades och prover togs då veterinär misstänkte abortvirus. Hästen blev sedan sämre och fick avlivas dagen därpå.

  Proverna gick till Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, för analys. Fyra dagar senare fick UDS besked att analyserna inte var klara. Tre dagar senare, den 11 januari, fick UDS svaret in i journalsystemet. Svaret visade att hästen hade abortvirus av den neurologiska typen. Men på UDS uppmärksammades inte svaret.

  Mänskliga faktorn orsak

  Först den 22 januari, när nästa häst med liknande symptom och från samma stall som den första kom till kliniken, upptäcktes det positiva svaret. UDS skyllde missen på mänskliga faktorn, något som man bad om ursäkt för.

  Nu ska djursjukhuset se över sina rutiner för att förhindra att liknande fall inträffar. På måndagen kom beskedet att djursjukhuset ska upphandla ett nytt journalsystem:

  – Journalsystemet är ålderstiget och över tio år gammalt. Mänskliga faktorn kan drabba oss oavsett journalsystem men med ett nytt så hoppas vi bättre kunna täcka upp sådana misstag i framtiden, säger Henrik Ericsson, presstalesperson på UDS, till SVT Nyheter Uppsala.

  Drabbat stall vill ha utredning

  Genom fördröjningen kom inte det aktuella stallet i Åkersberga utanför Stockholm att isoleras förrän den 19 januari och då skedde det på eget initiativ av ansvariga på anläggningen. Det efter att flera hästar blivit sjuka.

  Sedan i tisdags är anläggningen helt stängd och alla lektioner är inställda tills vidare.

  ”Föreningen Skånsta Ryttare kommer att vidta åtgärder för att utreda varför information om virussmittan inte delgivits oss i ett tidigare skede trots många påstötningar på veterinärkliniken om provsvar från hästägaren till den först drabbade hästen. Inga förhållningsorder har lämnats”, skriver klubben på Facebook.

  EHV-1 eller abortvirus

  Herpesviruset EHV-1, även kallat abortvirus, förekommer bland hästar i hela världen. Det kan orsaka feber och förkylning samt plötslig kastning (virusabort) utan andra symtom hos dräktiga ston.

  En neurologisk form av sjukdomen med förlamningar förekommer också. Det är också den varianten som drabbat den aktuella anläggningen.

  Hästen kan uppvisa allt från milda symtom till allvarlig sjukdom med vinglig gång och till och med förlamning. I allvarliga fall måste hästen avlivas.

  Enligt SVA:s rekommendationer bör ett stall med EHV-1-smitta genast isoleras för att så snabbt som möjligt begränsa spridningen av smitta.

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen