Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Häst 3 mars 2019

  Viktig vinst för hästägare: JAS-flygningar begränsas

  Det kraftiga ljudet från flygövningarna gjorde att fem hästar skadade sig. Efter påtryckningar från hästägare har länsstyrelsen i Västra Götaland tagit beslut att begränsa flygövningarna. Något gårdsägarna kallar ”en stor framgång”.

   Det kraftiga ljudet har gjort att hästarna blivit mycket skrämda och fem hästar har skadat sina ben. Arkivbilder.
  Det kraftiga ljudet har gjort att hästarna blivit mycket skrämda och fem hästar har skadat sina ben. Arkivbilder. FOTO: Mostphotos

  Som ATL tidigare berättat har flygvapnet upprepade gånger fått kritik för att inte ha varnat hästhållare om högt buller och låga överflygningar. Något som flera gånger gjort att olyckor inträffat med hästar som gått i hagar och skadats efter att ha skrämts av flygövningar.

  Detta fick flera gårdsägare utanför Trollhättan att protestera. I oktober 2018 gick de ihop och polisanmälde Skaraborgs flygflottilj F7 och Trollhättan Vänersborgs flygplats. Nu står det klart att kraftiga begränsningar för militär flygtrafik ska införas enligt ett beslut från länsstyrelsen i Västra Götaland, skriver SVT Nyheter Väst.

  Fem hästar skadades

  Tidigare har försvaret använt Trollhättans flygplats, vars landningsbana ligger nära hästgårdarna, för flygövningar med JAS 39 Gripen. Det kraftiga ljudet har gjort att hästarna blivit mycket skrämda. Hästarna ska ha skenat flera gånger och fem hästar har skadat sina ben.

  En av gårdsägarna säger till SVT att det känns som ”en stor framgång”. Hon berättar i intervjun att hon fortfarande har två hästar på rehabilitering och att hon var beredd att lämna gården.

  – Det var inte uthärdligt med bullernivåer över 100 decibel. Men det här ger hopp om att det kan löna sig för vanliga människor att faktiskt gå emot staten, säger hon till SVT Nyheter Väst.

  Försvarsmakten har enligt uppgift till SVT ännu inte bestämt om det blir en överklagan då de ännu inte vet hur deras flygverksamhet kommer att påverkas.

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen