Videokamera avslöjar hästens beteende
Vad gör hästarna i stallet efter tre? Jo, står i boxen. Redan vid den tiden tar de flesta in sina hästar från hagen. Det visar analyserade data som horsetech-företaget Videquus samlat in från hästägare som använder företagets övervakningssystem.
Med videoövervakning i boxen och en app i ägarens mobil har ett 100-tal hästar bidragit till statistiken som visar vad de har för sig. Resulterat presenterades under Hästföretagarforum i Göteborg förra veckan.
Videquus har samlat in data från användarna under de två år som gått från lanseringen av övervakningssystemet. Analysen visar att 16 och 18 timmar är den vanligaste tidsrymden som en häst tillbringar i sin box. Av de resterande sex till åtta timmarna har de sannolikt ryttare på ryggen, tränas på annat sätt eller är i någon annan relation med människan under någon timma.
Återstoden av tiden utanför boxen kan förstås fördrivas var som helst, till exempel i hagen. Det har Videquus kamera inte koll på. Den riktas enbart mot boxen.
Lär sig beteendet
Meningen är att hästägaren ska kunna upptäcka skador och sjukdomar tidigare, kunna se till sin häst när den är i boxen när man själv inte är i stallet samt lära känna sin häst och dennes vanor. Kameran har en så kallad intelligent teknologi, som först ska lära sig den enskilda hästens beteenden.
– I början larmade appen varje morgon, och det visade sig att min häst Dino gnabbades rätt ordentligt med boxgrannen vid morgonutfodringen. Sen lärde sig kameran hans beteende, och larmade en dag när de inte bråkade. Då hade vi fått nytt grovfoder, och jag upptäckte alltså tidigt att Dino inte mådde bra av det, även om han inte visade obehag utan mest stod och såg snäll ut, berättade Ylva Larsson, anställd hos Videquus, på Hästföretagarforum.
På Hästföretagarforum redovisade Ylva Larsson, tillsammans med företagets vd Linus Jernbom, statistiken över vad hästarna hade för sig när ägarna inte var i stallet, särskilt på natten, då inga människor brukar vara på plats.
Tolv procent ligger inte alls
Tolv procent av alla de inspelade hästarna låg faktiskt inte alls ned på nätterna, eller under ett dygn, vilket var mättiden. De övriga låg ned i snitt sammanlagt 1 timme och 59 minuter. Lika lång tid var också rekordet i liggtid i ett sträck för en häst.
Hästar sover i betydligt kortare intervaller än människor, dessutom sover en hel del av dem stående. Fyra gånger var genomsnittet för att lägga sig ned. Tre gånger var också vanligt. Snittet på längsta liggtid i ett sträck låg på 47 minuter.
– Redan direkt efter vår presentation kom många till oss och ställde väldigt bra följdfrågor. Som till exempel, de tolv procenten som inte lägger sig ned – hur ser deras boxar ut? Vad har de för strö? Vi fick också frågor om beteendena skiljer sig mellan hästraser, olika årstider, åldrar, som om de ligger mer när de är äldre och stelare, eller när de är yngre, säger Linus Jernbom.
Går vidare med ät- och drickmönster
Linus Jernbom ser gärna att hästforskningen använder Videquus material.
– Det finns många frågor, och vi hoppas att andra vill ta vid. Frågeställningarna är inte komplicerade, det svåra är att få tillräckligt mycket filmad data, men den har vi.
Nu har Videquus släppt sin version 2.0, som ska följas av mindre versioner.
– Närmast i tiden ligger också att titta på ät- och drickmönster, liksom när en människa är i boxen. Även liggmönster, så att appen kan räkna ut det. Det vi visat på Hästföretagarforum har vi fått räkna ut manuellt, säger Ylva Larsson.
Videquus
Videquus AB grundades 2016, efter att ha vunnit en affärsutvecklingstävling. Utvecklingen av idén hade då pågått i ett år. Idén baseras på teknologier om bildigenkänning och maskininlärning.
Företaget har elva ägare, som representeras av både grundare och investerare.
Kommentarer
Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.